Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Právnik radí. Banka chce vybraté peniaze späť od dedičov
Zdielať na

Právnik radí. Banka chce vybraté peniaze späť od dedičov

KOŠICE / Podľa e-mailov, ktoré posielate do Právnej televíznej poradne to vyzerá tak, že dedičské konanie nebýva často bezproblémové. Diváčka z Košíc má problém s macochou. Tá po smrti otca vybrala z jeho účtu dôchodok. K účtu nemala dispozičné právo. Banka teraz peniaze vymáha od dedičov.

Dôchodok treba vrátiť štátu

Po smrti dôchodcu nemá nikto nárok na tieto peniaze - teda dôchodok a treba ich vrátiť štátu. Napriek tomu Zuzanina macocha po smrti jej otca vybrala z účtu peniaze. "Aj keď nie je spoludisponentka, vybrala všetky peniaze. Aj dôchodok. Ten však banka musela vrátiť štátu. Banka musí zo zákona vrátiť dôchodok štátu. Teraz tieto peniaze žiada od nás súrodencov, teda detí mŕtveho," píše Zuzana v e-maily.

Macocha zatajila výber peňazí, ktorý uskutočnila až po pohrebe. Keďže Zuzana ani jej súrodenci nemali prístup k otcovmu osobným veciam je evidentné, že ide o zneužitie platobnej karty, teda krádež. "Pokiaľ ide o vybratie finančných prostriedkov dôchodku po smrti dôchodcu, tak tieto musí vrátiť ten, kto ich neoprávnene vybral. Ak banke vznikla povinnosť vrátiť ich štátu, tak banke ich má refundovať ten, kto ich vybral a nie je správny postup, keď si banka uplatňuje túto náhradu paušálne voči dedičom," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Banka nemôže vymáhať peniaze od dedičov

Ak sa preukáže, že sa na úkor banky v tomto prípade neobohatili dedičia, tak neexistuje žiadny právny rámec na to, aby od nich banka vymáhala peniaze v rámci dedičského konania. V podstate tam banka vymáha bezdôvodné obohatenie. "5 skutkových podstát bezdôvodného obohatenia je presne stanovených. A jednou z tých skutkových podstát je, ak sa za niekoho plnilo, čo mal plniť sám. Peniaze z dôchodku mal vrátiť ten dôchodca, ktorý však zomrel a niekto peniaze vybral. Refundovať by ich mal ten, kto ich skutočne vybral. Nie dedičia," dodáva Pavelková.

V dnešnej dobe je už väčšina bankomatov monitorovaných kamerou. Z výberu by mal existovať záznam kedy a kto vybral peniaze. Ak banka nemá záznam, nič to nemení na tom, že tie chýbajúce peniaze môžu žiadať až potom, keď zistia kto ich vybral.

Dedičom rozhodne žiadna povinnosť nevzniká. Nech to rieši banka. Dedičia môžu podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. A polícia bude mať za úlohu zistiť, kto peniaze vybral.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

isifa/Lidové noviny/

Súvisiace články

Najčítanejšie správy