Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rozkošné! V ZOO v Atlante sa narodili pandie dvojčatá
Zdielať na

Rozkošné! V ZOO v Atlante sa narodili pandie dvojčatá

ATLANTA / Panda veľká menom Lun Lun v zoologickej záhrade v americkej Atlante porodila dvojičky. Ide o prvý pôrod pandích dvojčat v USA od roku 1987.

Ošetrovatelia čakali len jedno mláďa

15-ročná samica porodila v pondelok a prekvapila ošetrovateľov, ktorí na základe posledného ultrazvuku očakávali iba jedno mláďa. Pohlavie ani váha zatiaľ neboli oznámené. "Pandy veľké sa vo voľnej prírode obvykle starajú iba o jedno mláďa, ak sa im narodia dvojčatá. To znamená, že druhé uhynie," uviedla hovorkyňa ZOO Keisha Hinesová.

Ošetrovatelia potvrdili, že Lun Lun sa stará o jedného zo svojich potomkov a veterinári prevzali starostlivosť o druhého. ZOO sa chystá mláďatá pravidelne striedať, aby zaistila, že každé z nich bude mať dostatok materskej starostlivosti.

Dvojičky sú výsledkom umelého oplodnenia

Atlantská ZOO spolupracuje na starostlivosti o pandy s odborníkmi z výskumného strediska pre rozmnožovanie Pánd veľkých v čínskom Čcheng-tu, kde sa Lun Lun a jej partner Jang Jang narodili. Lun Lun otehotnela po umelom oplodnení prevedenom tento rok v marci. Od tej doby ZOO nainštalovala do jej výbehu online kameru. Vo voľnej prírode, prevažne v čínskej provincii S'-čchuan, ostáva menej než 1600 Pánd veľkých. Ďalších asi 300 ich žije v zajatí po celom svete.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy