Polojasno
22°
Bratislava
Bábätká po narodení vážia a merajú. Bolí to?
Zdielať na

Bábätká po narodení vážia a merajú. Bolí to?

BRATISLAVA / Predstave si, že hodinu sedíte v skrčenej polohe a naraz sa vystriete. Určite to nie su príjemné pocity. No a mnohé mamičky zaujíma, či podobné pocity neprežívajú aj novorodenci, ktorých krátko po pôrode lekári natiahnu a odmerajú. Práve miera a váha sú totiž prvé údaje, ktoré sa rodičia o svojich ratolestiach dozvedia.

Deti sa musia rýchlo adaptovať

Mnohé mamičky zaujíma, prečo detičky lekári po pôrode merajú a vážia a či náhle narovnanie tela nie je pre nich po dlhých mesiacoch v skrčenej polohe v brušku nepríjemné. 

"Nezmyselné zaobchádzanie s novorodencami nie je na mieste a malo by sa tomu predchádzať," myslí si prof. MUDr. Milan Kokavec z Detskej ortopedickej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. No lekár zároveň dodal, že toto vyšetrenie im z ortopedického hľadiska nijako neubližuje.

Merania sú potrebným údajom

Dĺžku dieťaťa hneď po narodení nemerajú lekári len tak pre radosť. Ide o dôležitý štartovací údaj. "Určite nemeriame bábätká kvôli veľkostiam dupačiek," hovorí MUDr. Darina Chovancová z Novorodeneckej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Lekári potrebujú vedieť, či výška a váha dieťaťa zodpovedajú danému týždňu tehotenstva, v ktorom sa dieťa narodilo a či sa teda vyvíja správne. Dnes už lekári nevážia a nemerajú dieťatko hneď po narodení.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články