Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako sa správne otužovať, aby ste si neublížili
Zdielať na

Ako sa správne otužovať, aby ste si neublížili

BRATISLAVA / Vhupnúť do ľadového jazera bez toho, aby ste sa aspoň rok otužovali, môže byť veľmi nebezpečné. Stávka s kamarátmi v podobnom duchu preto nie je najlepší nápad. A to ani v prípade, že ste športovec zvyknutý na záťaž. Prečítajte si, ako sa správne otužovať.

Nie je otužovanie, ako otužovanie

S otužovaním to nie je také jednoduché. Každý, kto sa do neho chce pustiť, by mal prejsť lekárskou prehliadkou. Nie pre každého je totiž zdravé. A bez prípravy ho doktori neodporúčajú vôbec!

"Keď som vychádzala z ľadovej vody, myslela som si, že mám namiesto nôh ľadové kryhy. Ľudia okolo mňa boli nachvíľku čierno-biely. No po pár minútach prišli úžasné pocity," povedala reportérka televízie JOJ Alexandra Kepazová, ktorá si počas nakrúcanie reportáže vyskúšala úlohu ľadovej medvedice na vlastnej koži. Ako dodala už rozumie tomu, prečo sa každoročne stretáva toľko ľudí pri tejto netradičnej záľube.

"Toľko endorfínov a adrenalínu pohromade som snáď ešte nezažila," dodala s úsmevom.

Chráňte sa

"My v ľadovej vode neplávame preto, aby sme si uškodili, ale aby sme si utvrdili zdravie," prezradil zakladateľ občianskeho združenia Ľadové medvede Jozef Makai.

Všetci otužilci mali pri plávaní kúpaciu čapicu. Záhlavie si treba chrániť, alebo si hlavu nenamáčať vôbec. Na chodidlách treba mať bud termo ponožky, alebo plavecké topánky, aby ste si neporanili nohy. "Voda mala približne 2 stupne. Napriek tomu, že plávam v studenej vode dlhé roky, nosím na ochranu prstov rukavice," povedala Magda Chudá, ktorá je členkou ľadových medveďov od roku 1999.

Ako začať

Otužovanie môže byť rekreačné alebo športové. Rekreačne sa otužuje tak, že športujete, beháte, bicyklujete počas celého roka. A to aj v zime vo voľnej prírode a v ľahkom úbore. Pod športovým otužovaním chápeme plávanie v studenej vode pod 10 °Celzia za každého počasia.

"Začať treba kúpaním v lete napríklad na jazerách, pokračovať na jeseň a neprestať ani v zime," radí Jozef Makai.

Imunita

Najlepšie je začať vlažnou vodou a postupne ju ochladzovať ráno a aj večer. Od jednej minúty do troch v zime a do piatich v lete. Ak ste ráno v časovej tiesni, ranné sprchovanie vynechajte, sprchovať sa v zhone nie je dobré na psychiku.

Ako hovorí zakladateľ ľadových medveďov, chorí nebol ani nepamätá. "Môže sa síce stať, že človeka postihne viróza a chrípka, ale choroba má ľahký priebeh. Človek je za dva dni v poriadku a nemusí užívať chémiu a lieky," dodal zakladateľ Ľadových medvedov Jozef Makai.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články