Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľadový medveď Števko (9), po kúpaní pri -10 nekýcha...
Zdielať na

Ľadový medveď Števko (9), po kúpaní pri -10 nekýcha...

Na priehrade pri Bánovciach nad Bebravou sa minulú nedeľu kúpali ľadové medvede. Neprekážalo im ani to, že teplomer ukazoval mínus desať stupňov a voda mala asi tak nulu. Kým bežný človek by rýchlo zhynul biednou smrťou, oni sa cítili výborne. A navyše, extrémny zážitok si na vlastnej koži vyskúšal aj iba 9-ročný Števko.

Do ľadovej vody vliezol bez väčších problémov. Teplomer ukazoval mínus desať stupňov, voda mala rovnú nulu. Teraz sme zisťovali, či kúpeľ prežil v zdraví. Po ľadovom kúpeli si navyše obul korčule a hral hokej. Svedkovia jeho extrémneho kúsku tipovali, že na druhý deň skončí v posteli so zápalom pľúc.

"Povedal som si idem tam! A tak som išiel," hovorí 9-ročný otužilec Števko Buchel. "Tým, že sa doma otužuje už dlhšiu dobu, asi od piatich rokov, tak si to chcel vyskúšať aj vonku. A išlo to," hovorí mama malého ľadového medveďa.

Cíti sa výborne, lekári však nesúhlasia

Niekoľko dní potom, ako sa Števko vykúpal v ľadovej vode, sa cíti výborne a na chorobu ani nepomyslí. V čase našej návštevy zarezával na tréningu. Okrem plávania, cyklistiky, či futbalu ho baví aj tanec. "Cítim sa výborne, voda mi vôbec neuškodila a nie som chorý," vraví Števko a jeho mama dodáva: "Neškodí mu to, naopak pomáha. Má posilnenú imunitu."

Mnoho lekárov však pri pohľade na jeho ľadové kúpanie len nechápavo krútilo hlavami. "Kúpanie v ľadovej vode je pre dieťa určite extrémne. Do 16 roku života sa neodporúča, vzhľadom na to, že ešte nemajú celkom zrelé imunitné a termoregulačné mechanizmy," vysvetľuje primárka detského oddelenia nemocnice v Bojniciach MUDr. Alena Pilarová.

Malý Števko však otužovanie na klinec zavesiť nechce. Práve naopak. "Neodradilo ma to a budem v tom ďalej pokračovať," dáva najavo svoje odhodlanie.

Otužilec_Števko_9_vo vode

TV JOJ

Súvisiace články