Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladí si posielajú bežne nahé fotografie, najčastejšie cez mobil
Zdielať na

Mladí si posielajú bežne nahé fotografie, najčastejšie cez mobil

BRATISLAVA / Prieskumy odhalili znepokojujúce informácie o náraste počtu mladých ľudí, ktorí si cez smartfóny a internet posielajú svoje nahé fotografie. Šokujúce je, že až polovica z nich to považuje za neškodnú zábavu a úplne normálnu vec.

Za necelú minútu surfovania na prehliadačoch stačí na to, aby sa na človeka vychrlili nahé fotografie mladých ľudí. Zahraničné prieskumy pritom odhalili, že sa na internet dostali najmä cez smartfónové aplikácie sociálnej siete.

Nemravné správy takýmto spôsobom odosiela až 62 percent mladých vo veku 13 až 25 rokov.

"Mladým chýba základná opatrnosť toho, aké fotky, kde a s kým zdieľa. Človek by čakal, že je to len pár percent, ale číslo je veľmi vysoké," ozrejmuje IT špecialista Martin Drobný.

Viac ako polovica nahých fotografií smeruje najčastejšie k partnerovi. Zarážajúce ale je, že až štvrtina opýtaných takéto snímky poslala človeku, ktorého pozná len virtuálne.

Internetová stopa

Mladí si pritom neuvedomujú dopad svojich činov. V momente odosielania im to príde ako vtipné, zábavné či šteklivé, no čo sa raz na internet dostane, nevymaže sa.

"Môže to mať dopad napríklad na ich kariéru. A nemusí to byť hneď, ale až o pár rokov. Čo človek zavesí na internet, zanecháva internetovú stopu, ktorá sa dá vypátrať aj po vymazaní," vysvetľuje Marcela Glevická, hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk.

Fotografie sa podľa IT špecialistov bezpečne odosielať nedajú. "Sú aplikácie, ktoré umožňujú, že poslanú fotografiu vidí druhá strana len raz a po pár sekundách sa vymaže. Ale obísť sa to dá tak, že si ten dotyčný spraví kópiu tej obrazovky," dodáva Drobný.

Rada od IT špecialistu. "Nech si každý rozmyslí, čo pošle alebo zverejní, pretože keď sa to už raz pustí na internet, už sa to odtiaľ nikdy nedostane," varuje IT špecialista Matúš Tichý.

Súvisiace články