Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlodeji telefónov majú smolu. Nová aplikácia ich usvedčí
Zdielať na

Zlodeji telefónov majú smolu. Nová aplikácia ich usvedčí

Zdroj: ISIFA

SAN FRANCISCO / Zlodejom mobilných telefónov sa skončili zlaté časy. Vďaka novej aplikácii telefón odošle majiteľovi nielen polohu zariadenia, ale aj fotografiu zlodeja. Takto vytvorené fotografie dostali príznačný názov "theftie" (theft = krádež), podľa obľúbených "selfie" fotografií, keď sa človek fotí sám, a môžu výrazne pomôcť objasniť krádeže mobilných zariadení.

Inteligentná aplikácia

Americká spoločnosť Lookout predstavila novú zbraň proti zlodejom mobilných telefónov a tabletov. Do balíčku služieb pre mobilné zariadenia Apple a pre prístroje na báze systému Android pridala novú aplikáciu.

Vďaka nej dokáže mobil v prípade krádeže oznámiť svoju polohu a v niektorých prípadoch dokonca aj odoslať fotografiu zlodeja.

Aplikácia môže pomôcť predísť krádežam mobilných zariadení v dnešnej dobe, kedy sa každý desiaty človek stal obeťou zlodeja telefónov, píše Financial Times.

Apple aj Google robia už dlho všetko pre to, aby bolo možné vypátrať ukradnuté telefóny. Krokom vpred bolo zaradenie možnosti vypnúť telefón na diaľku, čo má zabrániť zlodejovi dostať sa k súkromným informáciam majiteľa telefónu. 

Lookout zašiel ešte ďalej a polícii ponúka hneď fotografiu zlodeja. "Neposkytujeme tieto informácie preto, aby človek išiel hľadať svoj telefón sám. Tieto údaje by ste mali oznámiť na polícii, ktorá potom môže zasiahnuť," povedal manažér firmy Lookout Greg Lou.

Fotografia Theftie

Nová aplikácia umožňuje užívateľom nastaviť alarm, pokiaľ niekto zadá zlý kód PIN na odomknutie obrazovky, vypne telefón, vytiahne kartu SIM alebo nastaví letecký mod, ktorý blokuje spojenie so sieťou.

V zariadeniach na báze systému Android tento poplach vyšle signál fotoaparátu v prednej časti telefónu, ktorý odfotí zlodeja. Túto theftie aplikácia pošle spoločne s presnou lokalitou na adresu registrovaného užívateľa.

Samozrejme, nová aplikácia nie je pre každého. Závisí veľa od zariadenia, ktoré vlastníte. Primárne musíte byť registrovaným užívateľom služieb Lookout, píše The Verge. 

Aj používatelia zariadení Apple sú limitovaní. Služba ich upozorní, ak niekto vyberie kartu SIM alebo telefón prepne do modu "lietadlo". To ale znamená, že nedostanete peknú fotografiu zlodeja snažiaceho nasilu sa dopracovať k vašim údajom.

Súvisiace články