Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Palec je najdôležitejším prstom ruky, ovládame ním svet
Zdielať na

Palec je najdôležitejším prstom ruky, ovládame ním svet

BRATISLAVA / V súčasnosti zaťažujeme najviac na celom ľudskom tele palec. Môžu za to mobilné telefóny. Po človeku vzpriamenom tak možno prichádza človek palcový.

Voľná ruka

Dodnes nám po prapredkovi, ktorý sa po prvý raz vzpriamil, ostala voľná ruka, ktorou môžeme uchopovať rôzne predmety. Pokojne to môžeme nazvať obdobím silnej dlane.

Nás prapredok potreboval už v svojej ére uchopiť nejaký kyjak, neskôr oštep, no a v súčasnosti zrejme víťazí hlavne diaľkový ovládač a mobil. Paradoxne od chvíle ako sa človek vzpriamil, aby mal voľnú ruku, ho práve ona postupne opäť primäla ohnúť sa.

10 prstov

Celé sa to začalo takzvanou sedavou činnosťou, kde trénoval predovšetkým šikovnosť vlastných prstov. "V stredoveku bola aj funkcia pisára, teda ľudia, ktorí sa špecializovali na ručný prepis celé traktáty," upresňuje etnologička Katarína Nádaská. Toto obdobie by sme mohli nazvať aj érou troch prstov, ktoré človek používal najviac. Neskôr začalo obdobie desiatich prstov. "Každá rodina mala kravu, kozy, ovce. Tieto zvieratá bolo treba minimálne dvakrát denne dojiť," dopĺňa etnologička.

Pravdepodobne práve pri dojení si ľudia vycvičili prsty na to, aby mohli šikovne písať na písacom stroji. "V polovici 20. storočia bola éra písacích strojov," potvrdzuje etnologička.

Éra palca

Ľudia, ktorí sa desiatimi nenaučili písať na písacích strojoch, len ďobali do klávesov, posunuli evolúciu o skok ďalej - do éry ukazováka. Práve ním ovládali vypínače, tlačidlá, gombíky, ikony, ale aj počítačovú myš. "Väčšinou využívame naozaj ten jeden prst," dodáva etnologička.

Najväčšiu spomedzi revolúcii však urobil diaľkový ovládač. Ten objavil doteraz len celkom pasívny prst - palec. V minulosti sme ním v podstate vyjadrovali dobrý alebo zlý pocit, tým, že sme vztýčili dohora alebo otočili dole. V súčasnosti ho však zo všetkých desiatich prstov používajú najviac najmä mladí ľudia. Dôvodom sú moderné mobilné telefóny. "Áno, píšem správy zväčša palcom," zhodli sa opýtaní.

Dodnes teda používame dlaň na uchopenie predmetov, napríklad diaľkového ovládača alebo mobilu, avšak hneď ako predmet držíme, využívame len nedávno objavený palec, ktorým väčšinu prístrojov ovládame.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy