Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pozor na inteligentné mobily! Stávame sa závislí
Zdielať na

Pozor na inteligentné mobily! Stávame sa závislí

BRATISLAVA / Ľudia sú čím ďalej, tým viac závislí na mobilných telefónoch. Však sa stali našou každodennou súčasťou. Podľa nedávnej štúdie priemerný užívateľ mobilu skontroluje svoj telefón stopäťdesiatkrát denne. A "mobilný závislák" je pritom definovaný ako niekto, kto spustí aplikácie telefónu viac než šesťdesiatkrát denne, čo je až desaťkrát viac ako priemerný užívateľ.

Závisláci na mobiloch

Počet ľudí, ktorí sú zavislí na mobilných telefónoch, každodenne rastie. Pre mnohých sa preto stal postrachom. Odborníci tvrdia, že mnoho ľudí trpí úzkosťou, keď napríklad nechá telefón z dosahu aj len na pár minút. Spoliehame sa naň vo všetkom - od vyznania ´milujem ťa´ až po rozchod, od kontroly stavu bankového účtu až po investície, od zdieľania fotografií s vnúčaťom až po zaslanie obrázkov a odkazov sexuálneho charakteru. Môžeme tak vykonávať celú škálu denných aktivít priamo z vlastnej dlane.

Inteligentné telefóny sa tak pre mnohých stali dôležitými. Psychológovia však prišli s označením, ktoré má vystihovať strach z odlúčenia od zariadenia - nomofóbia.

Moderná nomofóbia

Nomofóbiu sprevádzajú prvotné príznaky, ako nervozita. Hlavne v momentoch, keď telefón nemáme po ruke. Neustále ho kontrolujeme, či nám napríklad neprišla nová správa a mnohí majú nutkavý pocit okamžite reagovať.

Mnohí sú napríklad schopní sa z pol cesty vrátiť domov, pretože si mobil zabudli. Niektorí trpia tiež "fantómovou vibráciou" - to je stav, kedy majú pocit, že ich telefón v tichom režime vibruje, ale v skutočnosti to nie je pravda.

Tým, že moderné telefóny ponúkajú pripojenie na internet prakticky kdekoľvek, má každý z nás aspoň jedného známeho, ktorý sa neštíti si prehliadať novinky na sociálnej sieti alebo písať správy, hoci sedíte spolu za jedným stolom. Ak mu niečo hovoríte, nedivte sa, že nevníma a vôbec netuší, čo hovoríte, pretože je ponorený do svojho sveta.

Technológie dávajú a berú

Technológie priniesli ľuďom do ich životov mnoho vylepšení, okrem iného aj rýchly a jednoduchý prístup k obrovskému množstvu informácií, rovnako ako napríklad možnosť pracovať pomocou laptopu a inteligentného počítača priamo z pohodlia domova. Ale s tým, ako zvládame nový technologický svet, by sme sa možno mali vrátiť aj k citovému a duchovnému svetu.

Mnohým to príde naozaj ako minulé storočie, hoci to nie je tak dávno, keď sa domy stavali blízko seba a každý mal pre bránkou postavenú lavičku, kde sa večer mohli obyvatelia zísť a porozprávať sa. V sobotu večer sa rodina stretávala na partií kariet, rozprávala sa, spievala a prezrádzala si príbehy.

Dnes však žijeme v uzavretých domoch, namiesto lavičiek používame garáže a väčšinu svojich susedov ani nepoznáme. Práve inteligentnými mobilmi a najnovšou technológiou sa tak aj naďalej izolujeme vo vákuu kybernetického priestoru a častejšie komunikujeme s priateľmi elektronicky než osobne.

Baby v IT firmách

Dnes už dievčatá vedia, že to neznamená striedanie veľkých a malých písmen, aj to, že binárny, nie je odtieň rúžu, ale kód. Girls day je totiž o informačných technológiách! Vraj sa ich bojíme ako čert svätenej vody. "Na fakultách sú len 3 percentá dievčat, čo je strašidelne malé číslo, keď si predstavíme tie možnosti," hovorí Petra Kotuliaková zo združenia Aj ty v IT.

Predstavte si, že IT špecialistka má pred sebou naprogramovanú naozaj dokonalú budúcnosť. Firmy vraj po ženách so znalosťami z informatiky bažia. "Firmy tie dievčatá potrebujú, potrebujú ten kolektív trošku zjemniť, pretože kolektív, v ktorom sú iba muži, sa správa trochu inak," dodáva Kotuliaková.

"Sú technicky rovnako zdatné, ale prinášajú úplne iný pohľad. Pohľad cez emócie," tvrdí generálny riaditeľ HP Martin Sůra. Lákadlom môže byť aj finančná odmena. Len nástupný plat sa rovná dvojnásobku priemerného platu na Slovensku.

Pozrite si reportáž o šikovných IT dievčatách:

Súvisiace články