Oblačno
16°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Syntetické oko z 3D tlačiarne bude mať fotoaparát a wifi
Zdielať na

Syntetické oko z 3D tlačiarne bude mať fotoaparát a wifi

BRATISLAVA / Taliansky startup MHOX má ambiciózny projekt. Chce tlačiť na 3D tlačiarni syntetické náhrady očí. Záujemcovia si budú môcť vybrať z troch rôznych druhov.

Naše oči sú natoľko elegantné, zložité, špecializované orgány, až je ich existencia ťažko uveriteľná.

Darwin sám označil ich vývoj za "absurdný". To ale neznamená, že sú dokonalé.

Oči niekedy nemajú správne zaostrenie, časom sa poškodzujú. Môžu aj veľmi bolieť, ak sú podráždené či zapálené, alebo vystavené priamemu a ostrému svetlu.

Taliansky biotechnologický startup MHOX prišiel s ambicióznym projektom. Chce vylepšiť ľudské oči vytvorením syntetickej náhrady.

"Posledný vývoj v bio-tlači ukázal, že v blízkej budúcnosti by bolo možné ľahko tlačiť organické, funkčné časti tela, ktoré by mohli nahradiť tie poškodené, či zvýšiť štadnardný výkon funkčných," uviedol hlavný dizajnér Filippo Nassetti.

Liečba, vylepšenie alebo pokrok

Náhradné oči plánujú tlačiť na 3D biotlačiarni. Jej špeciálnua ihla dokáže umiestňovať rôzne typy buniek do vopred pripravených štruktúr. Biotlačiarne dokážu vytlačiť také orgány ako uši, cievy či obličky. Oči sú ale unikát.

Reprofoto/Popular Science

Užívatelia budú mať možnosť vybrať si medzi troma rôznymi riešeniami: liečba, vylepšenie alebo pokrok. Prvý typ je syntetické oko, ktoré v podstate funguje rovnako ako ľudské, ale môže slúžiť ako náhrada ľuďom s ochorením alebo traumou, vďaka ktorým by mohli oslepnúť.

Druhý typ znamená zlepšenie prirodzenej funkcie oka tým, že vylepší videnie na 15/20 a umožní videnie cez filtre, aké poznáme z fotografických aplikácií. Tretí typ bude schopný zachytávať obraz toho, čo človek vidí ako fotoaparát alebo kamera a bude disponovať wi-fi pripojením na zdieľanie zaznamenaných obrázkov.

Aby mohli použiť syntetické oko, museli by si ľudia nechať vyoperovať to svoje a nahradiť ho umelou sietnicou pripojenou na mozog. Di tej by bolo možné pripájať ľubovoľné syntetické oči, píše server Popular Science.

Dizajnéri odhadujú, že výrobok bude na trhu na začiatku roka 2027.

V Las Vegas majú prvú 3D tlačiareň, ktorá vytlačí takmer všetko, pozrite sa:

Súvisiace články