Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Posádka ISS sprevádzkovala vo vesmíre 3D tlačiareň
Zdielať na
Veda a technika

Posádka ISS sprevádzkovala vo vesmíre 3D tlačiareň

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Posádka vesmírnej stanice (ISS) vôbec prvýkrát sprevádzkovala v kozme trojrozmernú tlačiareň a vytlačila prvý skúšobný predmet. Informovala o tom na svojej internetovej stránke NASA. 3D tlačiareň zostavil astronaut Barry Wilmore a vytlačil štítok s nápisom NASA a označením Made in Space.

"Je to prvý krok k využitiu služieb podobného prístroja mimo zemského povrchu," komentoval úspešnú skúšku expert NASA Niki Werkheiser. "Vesmírna stanica je jediným miestom vo vesmíre, kde sa dá táto technológia vyskúšať," dodal.

Vytlačený dokument je kópiou štítku umiestneného na plášti tlačiarne. Skúška tak ukázala, že je tlačiareň schopná v prípade potreby sama sa opraviť.

Barry Wilmore zistil, že sa tlačiareň vo vesmíre správa trochu inak, ako v pozemských podmienkach.

Ďalšie plánované pokusy majú zistiť, či sú tieto odlišnosti spôsobené beztiažovým stavom. Vytlačené materiály teraz čaká na Zemi detailnejšia analýza.

SITA

Nápis Made in Space vytlačený na testovacom štítku, je názvom výskumného laboratória, ktoré sa podieľalo na výrobe 3D tlačiarne pre ISS.

Podľa jeho šéfa Aarona Kemmera tlačiareň otvára cestu revolučným zmenám, ktoré čakajú budúce kozmické výpravy. Priamo na palube kozmických lodí bude možné vyrábať náhradné súčiastky bez toho, aby boli závislé od dodávok zo Zeme.

Zdielať na

Súvisiace články