Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
IT firmy majú záujem o dievčatá, pre emócie
Zdielať na

IT firmy majú záujem o dievčatá, pre emócie

BRATISLAVA / Štvrtý štvrtok vo štvrtom mesiaci patrí dievčatám. Takzvaný "Girls day" sa pravidelne oslavuje už v 16-tich európskych krajinách a prvýkrát sa k nim pridalo aj Slovensko. Ale nie všetky dievčatá si spolu lakovali nechty a riešili chlapov. Niektoré kľučkovali na hrane zákona. Na fakulte informatiky a informačných technológií v Bratislave sa pokúsili hacknúť počítač dekana.

Čaro programovacieho jazyka

Dievčatá, ktoré do dnešného dňa možno vedeli vpísať iba prihlasovacie meno a heslo na sociálne siete objavili čaro programovacieho jazyka. Niekoľko znakov, nie dlhších ako sms im otvorilo dvere priamo do počítača dekana fakulty a vymazať mohli hocičo. Výsledky skúšok, aj iné citlivé materiály.

"Keby som tvrdil, že počítač nikdy nenechávam bez dozoru, asi by to nebola pravda," uviedol dekan Fakulty Informačných technológií STU Pavel Čičák. Aj keď to bolo iba akože, dekan priznáva, že v škole plnej počítačových expertov si svoje zariadenia musí naozaj poctivo chrániť. "Niekoľko stupňovými heslami," dodáva dekan.

Girls Day o informačných technológiách

Dnes už dievčatá vedia, že to neznamená striedanie veľkých a malých písmen, aj to, že binárny, nie je odtieň rúžu, ale kód. Girls day je totiž o informačných technológiách! Vraj sa ich bojíme ako čert svätenej vody. "Na fakultách sú len 3 percentá dievčat, čo je strašidelne malé číslo, keď si predstavíme tie možnosti," hovorí Petra Kotuliaková zo združenia Aj ty v IT.

Predstavte si, že IT špecialistka má pred sebou naprogramovanú naozaj dokonalú budúcnosť. Firmy vraj po ženách so znalosťami z informatiky bažia. "Firmy tie dievčatá potrebujú, potrebujú ten kolektív trošku zjemniť, pretože kolektív, v ktorom sú iba muži, sa správa trochu inak," dodáva Kotuliaková.

"Sú technicky rovnako zdatné, ale prinášajú úplne iný pohľad. Pohľad cez emócie," tvrdí generálny riaditeľ HP Martin Sůra. Lákadlom môže byť aj finančná odmena. Len nástupný plat sa rovná dvojnásobku priemerného platu na Slovensku.

Súvisiace články