Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V ľudskom tele prežívajú škodlivé parazity, mnohí o tom ani netušia
Zdielať na

V ľudskom tele prežívajú škodlivé parazity, mnohí o tom ani netušia

BRATISLAVA / Viacerí odborníci tvrdia, že mnoho ľudí nosí v sebe črevné parazity, a pritom o tom ani nevedia. Pravidelné kontroly neexistujú a kým sa nejavia nepríjemné príznaky, ľudia na parazitologické vyšetrenie nezájdu. Existujú však i takí, ktorí v sebe tieto tvory nosia úmyselne.

"Pomenovanie parazit naznačuje niečo zlé. Ich premenovanie na komensály by znamenalo to, čo podľa mňa predstavujú - spoluobývači nášho črevného systému spolu s baktériami a vírusmi," konštatuje profesor Parazitologického ústavu Biologického centra Akadémie Vied Českej republiky Július Lukeš.

Príkladom je blastocystis, prvok po desaťročia spájaný s hnačkami, no objavili sa i štúdie, že ich vôbec nespôsobuje. Je príkladom črevného prvoka, ktorý teda pravdepodobne sám o sebe nie je nebezpečný či škodlivý. Existuje štúdia z Dánska, kde sa ukazuje, že ľudia, ktorí trpia na rôzne črevné zápaly alebo autoimunitné ochorenia, majú z tohto parazitu oveľa nižšiu frekvenciu ako ľudia bez týchto problémov.

Ich vplyv by tak mohol byť pre niektorých pozitívny. Prvoky sú pritom málo preskúmané, no u helmintov či hlíst je to známejšie. Existujú mnohé štúdie, ktoré potvrdzujú, že mať v sebe črevné helminty je výhodné.

"Črevné červy vlastne stimulujú imunitný systém, aby zosilnene nereagoval v rôznych patologických stavoch. Napríklad s antigénmi," vysvetľuje Lukeš.

Naopak humánna parazitologička z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Anna Totková má opačný názor. "Črevné parazity jednoznačne ohrozujú naše zdravie. Je tu potreba zaviesť nové druhy liekov na ich vypudenie, pretože na doterajšie si črevné červy podľa všetkého začínajú vytvárať rezistenciu,"  vysvetlila Totková.

Pomôcť môže aj tradičná ľudová liečba, ktorá na vyháňanie črevných návštevníkov používa napríklad cesnak, cibuľu, zázvor či nechtík.

Podla Totkovej síce niektoré druhy helmintov môžu mať pozitívny vplyv pri liečbe autoimunitných ochorení, no upozorňuje, že pri terapii lekári používajú prasacie parazity a nie ľudské.

"Ľudské vyvolávajú aj rôzne kožné komplikácie a prejavy, ktoré môžu pripomínať napríklad psoriázu," dodala.

Pásomnice pri zachytení sa vytvárajú ranky na stenách tenkého čreva, ktoré môžu spôsobiť ďalšie komplikácie a zápaly.

Testujú organizmus

Podľa profesora Lukeša ale črevné organizmy trénujú náš organizmus a ten sa potom vo väčšej miere stane odolným voči chybným reakciám, ako je útok na vlastné bunky a tkanivá a rôzne alergie.

"Prítomnosť týchto črevných komensálov v detstve je benefičná. Vo chvíli, keď máte autoimunitné ochorenie, ako napríklad Crohnova choroba, pri ktorej sa to teraz najviac testuje, vložením týchto organizmov je dobrá nádej na to, že symptómy odoznejú," vysvetľuje Lukeš.

"Problémom je, že liečba je drahá a musí sa opakovať. Navyše stále beží celá rada klinických štúdií. Takže univerzálne táto liečba zatiaľ nie je  prijatá. Sú publikované práce, existujú firmy, ktoré predávajú vajíčka helmintov. Existujú kliniky v Mexiku, ktoré sa tým napríklad živia," dodáva.

Dvadsať rokov s parazitmi

Na Slovensku je známy prípad rybára, ktorý jedol surové ryby a tak sa nakazil pásomnicou približne pred dvadsiatimi rokmi.

Takéto parazity má v sebe i profesor Lukeš. "Pásomnice mám, to sa dá zistiť iba tak, že mám v stolici ich vajíčka. Podľa určitých odhadov ich mám v sebe okolo dvadsať metrov," konštatuje.

"Stýkam sa s ľuďmi, ktorým to vôbec nerobí problémy. Reakcie sú väčšinou sympatické, vedia o tom asi rok a pol. Negatívne reakcie prichádzajú iba celkom výnimočne," dodáva.

Profesor podotýka, že až deväťdesiat percent buniek v tele nie je ľudských. Inými slovami, sme chodiace zoologické záhrady. V ľudskom tele a na jeho povrchu žije množstvo organizmov, ktoré ovplyvňujú naše zdravie.

Súvisiace články