Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sixtínska kaplnka, ako ste ju ešte nevideli
Zdielať na

Sixtínska kaplnka, ako ste ju ešte nevideli

BRATISLAVA/VATIKÁN / Slovenská národná galéria postupne digitalizuje a sprístupňuje na webe všetky svoje diela. Napríklad Vatikán sa rozhodol špeciálne ofotografovať fresky v Sixtínskej kaplnke a uvidíte ich tak, ako sa to doteraz ešte nedalo.

Slovenská národná galéria postupne skenuje svoje a zbierky ďalších šiestich galérií. "Zo zbierok Slovenskej národnej galérie je doteraz urobená asi polovica," povedal manažér skenovacieho pracoviska Slovenskej národnej galérií Branislav Horňák. 

Je to bezpečné

Skener je pre diela bezpečný, pretože sa ich nijako nedotýka. "Diela sú snímané z výšky, nepritláča sa na ne žiadne sklo," upresnil  Horňák. O pár minút je už dielo zoskenované. Perfektne nasvietené a so zachovaním jeho pôvodnej farebnosti. Tú prísne kontrolujú. Ku každému dielu totiž prikladajú zariadenie s farebnou škálou na kontrolu farebnosti.

Zdigitalizované diela si môžete pozrieť na prehľadne urobenom webe umenia. Vyhľadávať môžete podľa jednotlivých autorov či názvov diel, ale aj iných kritérií. "Môžete vyhľadávať podľa kľúčových slov, podľa témy," dodal Horňák. Po pár kliknutiach si môžete pozrieť všetky diela Galandu, Mednyánszkého ci Sikoru. A nemusíte čakať, kým ich galéria vystaví. 

Odfotografovaná kaplnka

Unikátny projekt urobili aj vo Vatikáne. Dovolili odfotografovať fresky v Sixtínskej kaplnke tak ako doteraz nikdy. Fotografie sú veľké približne 80 x 60 centimetrov. Nebudú voľne prístupné na webe, iba v špeciálnej limitovanej knižnej edícii. Uvidíte na nich však aj detaily, ktoré súbežnému návštevníkovi kaplnky neviditeľné.

Digitalizácia umeleckých diel nám nielen dáva šancu si ich pozrieť do takých detailov ako doteraz nikdy, ale zároveň aj chráni originály, aby sa s nimi menej manipulovalo a mohli tak dlhšie vydržať v čo najlepšom stave. 

Súvisiace články