Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za rakovinu prostaty môže infekcia, tvrdia vedci
Zdielať na

Za rakovinu prostaty môže infekcia, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Ročne na celom svete zomrú milóny ľudí na onkologické ochorenie. Aj keď o rakovine máme stále viac informácií, vedci nezaháľajú a bádajú. Po novom môže byť dôvodom vzniku ochorenia rakoviny prostaty aj pohlavná infekcia.

Z infekcie rakovina

Spúšťačom rakoviny prostaty je možno infekcia s názvom trichomoniáza, tvrdia vedci z Kalifornskej univerzity. Pri štúdiu buniek prostaty v laboratóriu si totiž všimli, že práve táto infekcia pomáhala šíreniu nádorového ochorenia. Upozorňujú, že medzi rakovinou prostaty a trichomoniázou môže existovať prepojenie.

Trichomoniáza je pritom najčastejšou nevírusovou infekciou, spôsobuje ju parazit trichomonas vaginalis, ktorý sa šíri pohlavným stykom. Odhadujú tiež, že po celom svete sa ním už nakazilo približne 275 miliónov ľudí. Ochorenie, ktoré vyvoláva, sa prejavuje svrbením pohlavných orgánov alebo pálením počas močenia či sexuálneho styku.

Štvrtina mala príznaky

Existenciu súvislosti medzi rakovinou prostaty a trichomoniázou pritom po prvý raz naznačili už v roku 2009. Vo vtedajšej štúdii zistili, že až štvrtina mužov trpiacich rakovinou prostaty mala príznaky trichomoniázy. Navyše u týchto mužov bola vyššia pravdepodobnosť pokročilejšieho štádia ochorenia.

Nový výskum tiež naznačuje, že muži trpiaci týmto infekčným ochorením sú oveľa náchylnejší na rakovinu prostaty. Upozorňuje však, že jednoznačné stanovisko musia potvrdiť ďalšie výskumy. "Výskum vykonali iba v laboratórnych podmienkach. No pri testovaní reálnych pacientov sa nenašlo jasné prepojenie medzi rakovinou prostaty a touto bežnou sexuálne prenosnou infekciou," uviedla Nicola Smith z britskej organizácie Cancer Research.

"Stále však nepoznáme, aké faktory v životospráve zvyšujú riziko vzniku nádorového ochorenia prostaty. Jediným známym faktorom je zatiaľ vyšší vek," dodala.

Stále viac pacientov

"Celý svet je zhrozený z alarmujúceho stavu výskytu rakoviny. Na svetový deň proti rakovine by sme si mali uvedomiť, že ročne zomiera 7 600 000 ľudí na rakovinu," uviedla prezidentka Ligy proti rakovine Eva Siracká.

"Nárast rakoviny stúpa aj na Slovensku a dnes je už bohužiaľ na Slovensku a dnes je bohužiaľ na Slovensku 30 tisíc nových pacientov ročne," tvrdí Siracká. Rakovina postihuje tak mužov, ako aj ženy, bez rozdielu veku a neobchádza ani deti.

Súvisiace články