Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najviac predpisujú lieky na dušu. Aj kvôli stresu v práci
Zdielať na

Najviac predpisujú lieky na dušu. Aj kvôli stresu v práci

BRATISLAVA / Na Slovensku sú najviac predpisované lieky, ktoré liečia skôr dušu ako telo. Až pätinu z 30-ich najpredpisovanejších liekov tvorili lieky na liečbu neurologických a psychiatrických ochorení.

400 000 pacientov ročne

Za ostatných 10 rokov stúpol počet ľudí s psychickými problémami až o závratných 43 percent. "Tie ostatné čísla hovoria o 400 000 pacientoch vyšetrených v psychiatrických ambulanciách ročne," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

"Medzi najčastejšie príčiny hospitalizácií patria poruchy psychiky a stavy zapríčinené prílišným požitím alkoholu. Tvorí ho až štvrtina hospitalizácií," uviedol hovorca hovorca Národného centra zdravotníckych informácií Michal Bubla.

Kedysi tabu...

Najnovšie čísla znejú dosť hrozivo, ale môžu byť spôsobené aj tým, že ľudia sa už neboja pýtať si lieky na depresiu a nehanbia sa vyhľadať odborníka. Kedysi to bolo tabu...

Pacienti sa však na rozdiel od minulosti, musia pasovať s dlhými čakacími lehotami. "Tie čakacie doby môžu byť aj 2 - 3 týždne u niektorých kolegov. Tí, ktorí fungujú na platby cez poisťovne, tak tam je to aj pár mesiacov," hovorí klinický psychológ Martin Miler.

Nezvládame tlak v práci

Dôvody, prečo sa hrnieme k psychológom a psychiatrom sú rôzne. Najčastejšie nezvládame tlak v práci. "Tie požiadavky sú vysoké. Ľudia potrebú podávať vysoké výkony. Potrebujú byť fit v tej práci. Vyžaduje sa maximálne nasadenie," tvrdí klinický psychológ.

Trápia nás aj nezhody v rodine, alkoholizmuz či manželské problémy. A čoraz častejšie je aj syndróm vyhorenia. To je to totálny kolaps organizmu a apatia voči veciam a ľuďom okolo nás.

Súvisiace články