Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VZOREC. Beháte? Tak vedzte, že viac lietate
Zdielať na

VZOREC. Beháte? Tak vedzte, že viac lietate

BRATISLAVA / To,že beh je fenoménom tejto doby ste si už asi všimli. Ľudia behajú všade, či je ráno alebo večer. V posilňovni, v lese, v parku či po betóne popri ceste. Niektorí behajú len tak, pre radosť, iní preto, že chcú schudnúť alebo preto, že radi súťažia a prekonávajú sami seba. Ak ste nadšencami behu aj Vy alebo sa len chystáte splniť si novoročný záväzok - "už začnem" - inšpirujte sa, máme pre Vás dobrú správu.

Pri behu zväčša vo vzduchu

Keď kráčate, jednu nohu máte vždy na zemi. Pri behu ste ale väčšinu času vo vzduchu. Bežec, ktorý je vysoký 185 cm má chodidlo dlhé približne 30 cm a pri tempe 5 min/1 km urobí okolo 900 krokov.

To znamená, že počas toho kilometra bol v kontakte so zemou na cca 270-ich metroch, vo vzduchu 730 metrov. Vyplýva z toho to, že 10-kilometrový beh je v skutočnosti sedem kilometrov lietania.

Behám, teda lietam

Vetou behám teda lietam sa nechalo inšpirovať množstvo bežcov a tejto myšlienke mnohí fandia aj na sociálnej sieti. "Keď je to také 5-minútové tempo, čo už je celkom rýchle, taký ten rekreačný športovec strávi 1/3 - 1/4 vo vzduchu," hovorí športový fyziológ Viktor Bielik.

Samozrejme nie každý strávi vo vzduchu takýto čas. "Keď bežíme závisí od toho ako máme nízko zadok, aké máme dlhé nohy. Takže pokiaľ je to vysoký človek a robí dlhé kroky tak sa až tak často nedotkne zeme," hovorí športový lekár Pavel Malovič.

Bolt je ako pštros

"Keď si pozriete vtáka keď sa rozbieha, že začne letieť, tak vidíte niečo podobné ako bežec, ktorý ako keby lietal," dodáva Malovič. Aj medzi vrcholovými športovcami existuje zopár takýchto vtákov. "Napríklad Bolt, ktorý je fyzionómiou pštros, keby dlhšie bežal tak je skoro stále vo vzduchu, pretože robí nesmierne dlhé kroky. Bolt by napríklad mohol aj vzlietnuť. A to máte napríklad aj vo futbale keď zoberiete Barcelonu - Messi síce behá ale nelieta, ale on skôr lyžuje po tej ploche a behá napríklad Piqué lebo je vysoký," opisuje športcov Malovič.

Možno práve vďaka tomu, že väčšiu časť behu trávime vo vzduchu tento šport tak mnohí zbožňujeme a rekreačných bežcov či maratóncov stále pribúda. "Odporúča sa 3-5 km zo začiatku a potom keď beháte takých 5 kilometrov, tak začínajú prebiehať tie biochemické reakcie a začínajú sa vyplavovať tzv. hormóny šťastia alebo endorfíny a v tom momente môže ten bežec nadobudnúť naozaj ten pocit, že lieta, že sa vznáša a že všetky starosti sú preč," tvrdí Malovič.

Vzorec na výpočet lietania počas behu

Poznané premenné Rekreačný bežecElitný bežec
tempo behu/km (min:sec)05:00,003:00,0
dĺžka behu (m) 1 000 1 000
počet krokov, ktoré urobil za kilometer900540
frekvencia kroku/min180180
dĺžka chodidla (m)0,30,3
priemerný čas kontaktu so zemou počas odrazu (s)0,220,18
Vypočítané premenné
Celková dĺžka, ktorú urobil bežec tým, že bolo chodidlo na zemi (m)270162
celková dĺžka, ktorou bol bežec vo fáze letu (m)730838
celkový čas kontaktu so zemou počas 1 km (min:sec)3:181:36,0

Zdroj: Viktor Bielik

ISIFA

Súvisiace články