Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Beztrestné behanie po škole. Takto žiaci vyrábajú elektrinu
Zdielať na

Beztrestné behanie po škole. Takto žiaci vyrábajú elektrinu

LONDÝN / Nedostatok peňazí trápi školy rovnako v hociktorej malej dedinke ako v Bratislave. A možno sa budete čudovať, ale dokonca aj školy v Anglicku premýšľajú, ako čo najrozumnejšie ušetriť. V jednej z nich teraz položili špeciálne dlaždice, vďaka ktorým si dokážu sami vyrobiť elektrickú energiu.

Na výrobu energie využívajú váhu ľudí

Koberec vyzerá na prvý pohľad ako nevydarený pokus o skrášlenie školskej budovy. Vzhľad ale nie je podstatný. Ide o 24 dlaždíc, ktoré dokážu vyrábať elektrickú energiu. "Tieto dlaždice využívajú váhu ľudí, ktorí po nich kráčajú," hovorí vynálezca systému Laurence Kemball-Cook. 

Dlaždice sú položené na chodbe, po ktorej školáci často kráčajú. Keď na ne stúpia, stlačia ju svojou váhou približne o 5 milimetrov a vyrobia tak dostatok elektriny na osvetlenie hlavnej chodby, či LED svetiel, umiestnených v škole. "Vďaka dlaždiciam si môžu žiaci napríklad zadarmo nabiť svoje smartfóny," uviedol vynálezca.

Školákom sa netradičná podlaha páči

Školákom sa netradičný koberec hneď zapáčil. Vďaka nemu môžu na chodbe beztrestne vystrájať, ba čo viac, ešte ich za to aj pochvália. "Reakcia detí bola úžasná. Hneď začali po dlaždiciach behať, skákať, biť sa na ňom," hovorí Kemballl-Cook.

Dlaždice sú vyrobené z recyklovaných materiálov a dokážu elektrickú energiu nielen vyrobiť, ale dokonca aj v prípade potreby uskladniť. Vedenie školy si teraz môže mädliť ruky, že ušetrí aspoň na platbách za elektrinu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články