Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neveru máme v génoch! Takto skrotíte záletníka
Zdielať na

Neveru máme v génoch! Takto skrotíte záletníka

BRATISLAVA / Vedci urobili pre ľudstvo dôležitý výskum. Zisťovali, prečo bývajú muži neverní. Skúmali mozgy záletníkov, ale aj verných mužov. A toto zistili...

Vedci skúmali dva druhy hlodavcov

Vedci si na skúmanie vybrali dva druhy hlodavcov. Jeden samičky strieda, druhý sa príkladne o svoju samičku a potomstvo s láskou stará. V momente, ako hormón vazopresín umelo výšili u záletníka, o cudzie samičky zrazu stratil záujem.

Aj podľa našich vedcov za vernosťou či neverou sú aj hladiny hormónov. "Hormóny majú strašne veľa účinkov a okrem tých, ktoré sú bežne známe sa stále objavujú aj nové a vazopresín a oxitocín sa považujú za hormóny lásky či hormóny vernosti," tvrdí endokrinologička Soňa Kiňová.

Zvýšte hladinu vazoprosínu, záletníka skrotíte

Umelým zvýšením hladiny vazoprosínu, záletníka skrotíte. Má však aj nežiaduce účinky ako sú zvyšovanie tlaku a v tomto prípade môžeme hovoriť, že vernosť = hazard so zdravím. "Vazopresín zabezpečí monogamiu, len keď partnera poznáte. Experiment by nefungoval pokiaľ by tí partneri predtým neboli spolu. Čiže u žien je za monogamiou oxitocín a u mužov vazopresín," uviedol Július Hodosy z Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty UK.

V každom prípade ak vám partner je neverný, stačilo by len pár injekcii aby s tým prestal, znie to dobre. Na recept s vazopresínom si však ešte chvíľu počkáme. "Nie je to v génoch," myslí si opýtaná žena. "To je hlúposť," dopĺňa mladý muž.

60 percent partnerov ma šancu, že ich uloví niekto iný

Zvýšená či znížená hladina hormónov lásky pri aktuálnej štatistike našich sexuológov je poznanie, ktoré nie je na zahodenie. "60 percent ľudí, ktorí žijú aktuálne v partnerskom zväzku má šancu, že ich odloví niekto iný do svojho revíru a zanechá toho partnera a opúšťa ho," uviedla sexuologička Danica Caisová. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články