Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prečo máme väčší mozog ako opice? Vďaka ohňu
Zdielať na

Prečo máme väčší mozog ako opice? Vďaka ohňu

WASHINGTON / Americkí vedci už údajne prišli na to, čo skutočne v evolúcii zmenilo opicu na človeka. Podľa ich teórie to mali byť oheň a pečená a varená potrava. Tá mala pozdvihnúť naše IQ. Toto však nie je jediný záver vedcov.

Pomohol oheň

Naši dávni predkovia zrejme ani netušili, ako ďaleko dospeje ich bláznivý nápad, keď si na ohni upečú kus mäsa, alebo uvaria zeleninu v nádobe. Podľa amerických vedcov objav ohňa a na ňom upravená potrava spôsobila prudký rast nášho mozgu a zároveň zmenšenie čeľuste i zubov. Bolo to vraj tým, že varená a pečená potrava dodáva viac energie. "Je to ľahšie stráviteľné. Záleží to od druhu potravy," povedala odborníčka na výživu Dagmar Prokešová.

Návrat do minulosti

Ľahká stráviteľnosť znamená viac energie za kratší čas, pretože praľudia už potravu nemuseli dlho prežúvať a tráviť. Americká štúdia však nepodporila nový módny trend takzvané paleodiéty. Jej princípom je "jedz ako pračlovek". Mohol by to byť aj návrat k menšiemu mozgu a k väčším čeľustiam a zubom. Naši odborníci ale upozorňujú na to, že sa to netýka každej potraviny, najmä rastlinnej. "Tepelná úprava môže znamenať ťažšiu stráviteľnosť," dodáva Dagmar Prokešová.

Silnejšia imunita

Ak ste doteraz závideli tým, ktorí majú ploché brucho, už nemusíte. Vaše pneumatiky môžu mať cenu zlata. A ním má byť za určitých podmienok silnejší imunitný systém. "U človeka, ktorý má dobrú svalovú hmotu a na nej má nejaké vyššie percento tuku," upresňuje odborníčka.

Nová štúdia vyvrátila aj ďalšie mýty, napríklad pitný režim alebo sladkosti, ktoré mali vyvolávať divokosť u detí. Lenže aj tie sa doteraz odvolávali na závery vtedajších vedeckých štúdií. Asi bude  múdrejšie brať to s určitou rezervou. "Veda po čase prehodnocuje svoje závery," hovorí Dagmar Prokešová. Tie sú niekedy adresované ľuďom s konkrétnym ochorením alebo majú podporiť zdravie ľudí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články