Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fľaša, čo sa plní sama? Je to možné
Zdielať na

Fľaša, čo sa plní sama? Je to možné

BRATISLAVA / Ako by ste zareagovali, keby vám niekto v obchode ponúkal fľašu, čo sa údajne sama plní vodou? Neverili by ste, však? Lenže taká fľaša vraj naozaj existuje. Americkí odborníci pozorovali púštneho chrobáka, ktorý vodu zo vzduchu dokáže dostať rovno do sosáka.

Vedci ju už vyrobili

Takáto revolučná fľaša by sa nám hodila v autobuse MHD počas horúcich dní,  pri plavbe na mori a zlatom by ju isto vyvážili vojaci, alebo bežní pocestní na púšti.

Už by sme nemuseli otravovať susedov, aby nám zalievali kvety počas dovolenky, fľaše by zásobovali fontány, kropili chodníky a záhrady. Niečo také je vraj možné, tvrdia americkí experti, ktorí už takúto fľašu vraj vyrobili. "Áno, je to reálne," tvrdí Ing. Zbyšek Šustek CSc. z Ústavu zoológie. 

Inšpiráciou je chrobák

K tomuto patentu ich inšpirovala púšť, presnejšie púštny chrobák Zberač rosný. Ten dokáže vytvoriť vodu  zo vzduchu. "Chrobáky sa vždy postavia tak, že sklonia hlavu, dvihnú bruško," informuje Šustek. Na krovkách sa im potom začne zrážať para a vznikať kvapky.

Je to vďaka špeciálnej štruktúre na povrchu kroviek a známemu poveternostnému javu. "Zem sa ochladzuje a ráno máme rosu... Podobný princíp funguje všade, aj na púšťach," hovorí meteorológ RNDr. Peter Jurčovič.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články