Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Semafor, ktorý nenas*rie! Autá zastavujú srdiečka
Zdielať na

Semafor, ktorý nenas*rie! Autá zastavujú srdiečka

AKUREYRI / Poďme urobiť niečo, aby sa ľuďom žilo ľahšie. Povedali si islandskí poslanci a výsledok je skutočne zaujímavý. Kohosi napadlo, že po bežných existenčných problémoch, ľudí najviac vytočí doprava! Keď na jednej križovatke vystojíte 5 červených, to je na šľak trafenie. A tak vyrobili semafor, ktorý odbúrava stres. So srdiečkami.

Zlepšuje náladu

Takáto červená vás nemôže nas*ať. Aj takto reagujú ľudia na túto novinku. Projekt antistresového riadenia dopravy zatiaľ funguje len v jedinom meste na svete. "Na severe Islandu, v meste Akureyri," hovorí Milan Košický, ktorý tento nezvyčajný semafor videl na vlastné oči. "Bol som veľmi milo prekvapený, keď som zastal na červenej a usmialo sa na mňa srdiečko," dodáva.

Milan je športovec a na Islande žije už niekoľko rokov. Sám priznáva, že liečenie existenčnej depresie semaforom, je bizarné, ale funguje.

Stresujúce križovatky

"Vodičovi sa to negatívne spojí so symbolom pozitívneho pocitu, ktorý symbol srdca vyvoláva. Môže potom príjemnejšie prečkať chvíľu čakania na križovatke," hovorí psychologicka Romana Váleková.

Vodiči vraj na "srdiečku" stoja s radosťou a navyše, netradičná stopka ich neláka na oranžovej pridať plyn. Práve naopak. "Ako vodiča, by ma tiež potešilo na križovatke srdiečko namiesto výstražného prstu STOJ!"

Celosvetová atrakcia

"Niekedy je to na nervy, prejdú tri autá a je opäť červená. Niektorí šoféri by s tým mali určite problémy," myslia si oslovení šoféri na križovatkách.

Bordel v tom nemá nikto. Ani domáci Islandčania, ani turisti, ktorí mestečkom prechádzajú. Práve naopak. Vďaka úsmevnému projektu sa stalo celosvetovou atrakciou a už teraz semafory prechádzajú ďalšou kreatívnou obnovou. "Na niektorých semaforoch nájdete už aj smajlíka," dodáva Milan Košický.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy