Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Toto je nová nádej pre ochrnutých
Zdielať na

Toto je nová nádej pre ochrnutých

NEW YORK / Ochrnutí pacienti majú novú nádej. Na nohy by ich mohol postaviť špeciálny robotický prístroj, ktorý predstavili v Spojených štátoch. Tento rok by ho mali distribuovať do vybraných nemocníc v Amerike a keď sa uchytí, plánujú jeho ďalšie rozšírenie.

Nikdy nedúfala, že sa postaví na nohy

Keď Taryn pred štyrmi rokmi po autonehode ochrnula od krku dole, ani len nedúfala, že ešte niekedy bude môcť chodiť. "Nedokážem opísať svoje pocity pri svojom prvom kroku," povedala pacientka Taryn.

Prvý krok po štyroch rokoch spravila Taryn vďaka tomuto prístroju. Špeciálnemu robotovi, ktorý ochrnutému pacientovi pomôže postaviť sa na nohy. Keď stojí, motorčeky na bedrách a kolenách začnú hýbať nohami tak, že môže kráčať vpred.

Pôvodne mala technika pomôcť vojakom

"Pacientom dáva tento prístroj nádej, že technika sa stále vyvíja. Že to ide tým správnym smerom," tvrdí ošetrovateľka. Technológiu pôvodne vyvinuli pre vojakov. Mala im pomôcť dvíhať ťažké náklady a ďalej dôjsť. Vďaka armádnemu výskumu dnes Taryn opäť môže kráčať.

Dostala šancu na lepší život. A hoci opäť pozná, ako chutí čaro chôdze, ľuďom odkazuje: "Ak chcete niečo urobiť, urobte to teraz. Nečakajte s tým. Urobte to hneď."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy