Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pozor, niektoré lieky vám predajú už len v obmedzenom množstve
Zdielať na

Pozor, niektoré lieky vám predajú už len v obmedzenom množstve

BRATISLAVA / Ďalšie dva novoregistrované lieky pridalo ministerstvo zdravotníctva na zoznam medikamentov, ktoré vám lekáreň môže predať len v obmedzenom množstve. Väčšinou len jedno alebo dve balenia. Tentoraz ide o nové horúce nápoje proti chrípke a prechladnutiu. Ich predaj sa obmedzuje, pretože obsahujú látky, ktoré by mohli zneužiť výrobcovia drog.

Podomácky vyrobené drogy

Iba minulý týždeň polícia zadržala mužov, ktorí si pervitín podomácky vyrábali vďaka receptu kúpenému cez internet. No a práve takzvaní variči pervitínu, ktorí často z liečiv obsahujúcich pseudoefedrín dokážu túto látku vyextrahovať a použiť ju na domáce varenie drogy, sú dôvodom obmedzení. Na zoznam liekov s obmedzeným predajom pribudnú ďalšie 2 nové.

"Pacient si ich môže kúpiť, ale len určitý počet. V tomto prípade 1 balenie," hovorí generálny riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky Adam Hlôška. Podľa ministerstva látka samotná nie je omamnou a psychotropnou látkou, a pokiaľ varič získa len odporučené balenie lieku, nedokáže vraj z neho drogu vyrobiť.

Chcú kúpiť viacero balení naraz

Lekárnici však tvrdia, že opatrenie variči ľahko obídu. Navštívia aj niekoľko lekární za sebou, no aj tak vždy  skúšajú získať naraz viacero balení naraz. Podľa štátneho ústavu na kontrolu liečiv aj v Česku je počet takýchto vydaných liekov obmedzený, no kupujúci sa registrujú v špeciálnej databáze.

"U nás aj v Českej republike, kde nie sú tieto látky prísne obmedzené, tak tu dominuje zneužívanie metanfetamínu," informuje riaditeľ centra pre liečbu drogových závislostí MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc.

Ministerstvo zdravotníctva chce aj do budúcnosti ponechať tieto liečivá bez receptu, aby vraj boli aj naďalej ľahko dostupné pacientom, ktorí liečivá naozaj potrebujú.

ISIFA

Súvisiace články