Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najlepším liekom je pohyb! Tak hor sa do Tatier
Zdielať na

Najlepším liekom je pohyb! Tak hor sa do Tatier

VYSOKÉ TATRY / Ľudia dnes mnohé svoje zdravotné problémy riešia liekmi na všetko možné. Hromady piluliek stále rastú a časom prestanú pomáhať. Pritom niekedy stačí sa len začať hýbať. Skúste to už tento víkend. Hory majú byť slnečné a pre lyžiarov majú Vysoké Tatry dobré správy.

Ideálny spôsob liečby

"Keby sme mohli predpisovať pohyb ako spôsob liečby,bolo by to priam ideálne. V dnešnej dobe ľudia skôr sa prikláňajú k možnosti medikamentóznej liečby, ktorá je nie vždy najvhodnejšia. Je to asi jednoduchšie prehltnúť tabletku, ako čokoľvek pre seba spraviť," myslí si lekárka zo Starého Smokovca Eva Bérešová.

Pri pohybe sa spaľuje adrenalín, zlepšuje sa srdcová činnosť, pružnosť a nastupuje pocit zdravia a pokoja. Taktiež sa vylučujú endorfíny. "My tu žijeme vo vysokohorskom prostredí, kde samozrejme ten pohyb je žiadúci a aj podstatne zdravší...," dodáva lekárka.

Stačí prekonať lenivosť

Stačí len prekonať lenivosť a urobiť prvý krok. Hýbať sa treba v rámci svojich možností. Momentálne vo Vysokých Tatrách platí lavínová dvojka, terén nie je jednoduchý a v severovýchodných žľaboch vidno menšie odtrhy.

Pohyb v horách to je aj lyžovačka. Lyžiari si môžu už od tohto víkendu užívať Esíčko zo Skalnatého Plesa cez čučoriedky až do Tatranskej Lomnice. Otvára sa aj Furkota na Štrbskom Plese. "Takou novinkou je ešte ranná lyžovačka v nedeľu pre takých lyžiarov - ranostajov," uviedla Zuzana Fabiánová z TMR Vysoké Tatry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy