Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kopold prešiel Tatry za 72 hodín, vidina piva bola silná
Zdielať na

Kopold prešiel Tatry za 72 hodín, vidina piva bola silná

VYSOKÉ TATRY / V komunite horolezcov vyvolal veľké diskusie výkon bratislavského horolezca Doda Kopolda. Ten vraj prešiel hrebeň Belianskych, Vysokých a Západných Tatier za 72 hodín a bez spánku. Stalo sa to asi rok po prechode dvoch lezcov Miša Sabovčíka a Adama Kadlečíka, ktorí to išli 15 dní. Kopolda označujú ako supermana ale tiež ako klamára. Tu je jeho spoveď...

Pokoril 82 kilometrov

Celková dĺžka trasy, ktorú mal Dodo Kopold pokoriť bola 82 kilometrov. V internetových diskusiách sa spustila vášnivá debata. Išiel hrebeň, obchádzal ho, išiel vôbec? "Nespal? hodín? Tak klobúk dole," myslí si jedna z turistiek.

"Mojou snahou bolo nevynechať žiadny vrchol hrebeňa a nezostúpiť do doliny. Napriek tomu som ale vynechal nejaké štyri alebo päť vrcholov. Vynechal som, čo ma mrzí, Rumanov štít a Danek...," opisuje svoju neľahkú cestu Dodo Kopold.

Nemal spacák, ale za to výborné počasie. Avšak nespať a liezť, kto nezažije, nepochopí. Celý jeho výkon mal sledovať zo vzduchu Igor Pap. "V závere som použil lietadlo, celý čas som to mal filmovať z padáku. Fučalo," hovorí Igor Pap.

Tatry chce prejsť za 30 hodín

Kopold tvrdí, že porovnávať to s prechodom Miša Sabovčíka a Adama Kadlečíka nemá zmysel. Tí išli od západu štít po štíte, vežu po veži. 15 dní. "To sú dve rozdielne veci. To sa nedá porovnať," myslí si Kopold. 

Napriek tomu je možné označiť Kopoldov výkon za výnimočný a extrémny. On sám to nazval skôr ultramaratónom, kde neboli problémom hory ale hlava. "V podstate z toho hrebeňa je človek za dve hodiny skoro všade na pive. Povedať, že ešte nejdem na pivo, ale idem až na koniec, tak to bolo asi to najťažšie," tvrdí Kopold.

"Prejsť to v lete a ja si myslím, že sa to dá prejsť aj pod 30 hodín," dodáva Kopold.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy