Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Netradičná záchranná akcia. K horolezcovi zlaňovali z lanovky
Zdielať na

Netradičná záchranná akcia. K horolezcovi zlaňovali z lanovky

VYSOKÉ TATRY / Netradičnú záchrannú akciu majú za sebou tatranskí horskí profesionáli. Dvaja horolezci uviazli neskoro večer pod Lomnickým štítom. Jeden z nich mal poranenú nohu. Záchranári sa rozhodli využiť pomoc lanovkárov a k horolezcom sa spúšťali priamo z kabínky lanovky.

Zlaňovali z lanovky

Volanie o pomoc prišlo krátko po 22-ej hodine. Horolezec sa zranil pod Lomnickým štítom. Hoci záchranári zažili už všeličo, táto záchranná akcia bola výnimočná. "Zhruba pred 3-imi, 40-imi rokmi bola uskutočnená podobná akcia. Tam išlo o telo nebohého a tá nebola vtiahnutá na palubu lanovky. A ostal vlastne v návese pod kabínou," hovorí vedúci záchrany Martin Matúšek.

Horskí záchranári sú veľmi vďační najmä lanovkárom z Tatranskej Lomnice. Vďaka nim sa totiž skrátila celá záchranná akcia o niekoľko hodín. kabínku lanovkári zastavili nad horolezcami a záchranári sa priamo z nej spúšťali dole. Všetky ukotvovacie a istiace body boli v kabínke.

Domáce liečenie

Ručne sa pomocou kladky nielen spúšťali, ale zraneného a jeho spolulezca vytiahli do lanovky. "Boli sme radi, že sa nám podarilo niečo dobré. Vo vhodnej súhre viacerých organizácií či ľudí...nebýva to štandard a keď sa niečo také podarí, je to potešujúce," dodáva Matúšek.

Podľa hovorkyne popradskej nemocnice Silvie Galajdy, zraneného horolezca ošetrili na centrálnom príjme ešte v noci a pustili ho do domáceho liečenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy