Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Začína sa súdny mega proces! Pre smrť horolezcov
Zdielať na

Začína sa súdny mega proces! Pre smrť horolezcov

VARŠAVA / V Poľsku sa pripravuje súdny proces, aký nemá obdobu. Prokuratúra chce obviniť členov veľkej himalájskej expedície, pri ktorej zahynuli dvaja skúsení horolezci. Tragédia sa odohrala na hore Broad Peak.

Dvaja sa z vrcholu nevrátili

Výprava sa začala v marci 2013. Po niekoľkých dňoch výstupu sa expedícia dostala na vrchol. Dvaja muži sa ale už z neho nevrátili. Teraz sa celým prípadom začala zaoberať poľská prokuratúra.

Podnet na stíhanie vedenia výpravy dal občan, ktorého meno prokurátor nezverejnil. Tvrdí, že výprava nebola dobre pripravená a bolo v nej priveľa neskúsených horolezcov. "Išlo na navedenie na bezprostredné nebezpečenstvo ohrozenia života. Skúmame, či výprava bola správne pripravená a zorganizovaná," uviedla Boguslawa Marcinkowska z Okresnej prokuratúry v Krakowe.

Mladí a neskúsení horolezci

"V tej výprave bolo až 50% mladých a neskúsených horolezcov. Vtedy stačí akákoľvek chyba a človek si s ňou nevie rady, tak sa vo výške 8 000 metrov z toho stáva veľký problém," hovorí brat zosnulého horolezca Jacek Berbeka.

Pri výprave zahynuli dvaja horolezci Matej Berbeka a Tomáš Kowalski. Práve ten prvý bol skúsený horolezec a nebola to prvá z jeho výprav. Jeho telo sa ale v Himalájach nikdy nenašlo.

Taktické chyby

V Poľsku tak ide o prvý prípad, kedy by za smrť počas horolezeckého výstupu bolo obvinené práve vedenie výpravy. Odborníci sa ale zhodujú na jednom. Počas výstupu boli urobené viaceré taktické chyby. "Lezecké skúsenosti niektorých neboli najlepšie. Dalo sa to zrobiť lepšie. Všetky zimné výpravy ktorých som bol svedkom boli viac takticky naplánované," hovorí horolezec Ryszard Gajewski.

"Boli rôzne problémy v základnom tábore, ale vždy je za všetko zodpovedný vedúci výpravy,"
hovorí Berebeka. "Zatiaľ sme nikoho neobvinili, zbierame dôkazové materiály. Až po skompletizovaní spisu budeme môcť obviniť konkrétnu osobu," uviedla Macinkowska.

"Tam mo z rúk boli vytrhnuté všetky možnosti zásahu. Bol som bezradný ako malé dieťa," povedal po návrate z expedície vedúci výpravy Krzystof Wielicki.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy