Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turista (†30) nezvládol cestu na Rysy, spadol do kotliny
Zdielať na

Turista (†30) nezvládol cestu na Rysy, spadol do kotliny

VYSOKÉ TATRY / Čiernu sériu nehôd za ostatné dva dni zažili vo Vysokých Tatrách. Dvaja ťažko zranení muži, ľahko zranená žena, a jeden mŕtvy. Najtragickejšia je smrť 30-ročného turistu pod vrcholom Rysov. V ohrození života je aj 16-ročný chlapec, po ktorom záchranári pátrajú od soboty večera.

Zrútil sa do rokliny

Turisti chceli Rysy zdolať zo severnej strany. Počas výstupu sa ale jeden z nich pravdepodobne pošmykol na zľadovateľom teréne, a zrútil sa do 300 metrov hlbokej rokliny. "Bolo veľmi šmykľavo, a on ako išiel hore sa začal šmýkať dozadu. A je tam taká kotlinka, tam ho to podbilo a padal dole," hovorí chatárka Patricia Lapinska.

Muž pri šmyku dole strhol aj o svojich dvoch kamarátov. Tí mali šťastie v nešťastí aj vďaka tomu, že sa zachytili čakanmi ale sú ťažko zranení. Ich priateľ bol ale takmer okamžite mŕtvy. Na miesto vyrazili záchranári s vrtuľníkom. "Podmienky zaskočili turistov, snehu je málo ale zostáva v žľaboch, stvrdol a došlo k trom vážnym úrazom. Všetkých sme previezli do nemocnice, dvoch v ťažkom stave, jeden turista nešťastie neprežil," povedala záchranár Jan Gasienica Roi.

Tretia obeť Rysov

Ide už o tretiu obeť Rysov v tomto kalendárnom roku a pravdepodobne bola opät na vine zlá výstroj. "Z toho čo som ich pozorovala boli zle pripravení, mali iba čakany, žiadne mačky, takže tá výstroj bola iba ľahká," dodáva chatárka.

Záchranári ale pátrajú ešte aj po Andrejovi (16) zo Zakopaného. Ten sa vybral na túru do Tatier, no nikomu nepovedal, kam presne ide. "Nemáme o ňom žiadne informácie, s nikým sa nekontaktoval, nevieme presne ani do ktorej oblasti išiel," uviedol operačný dôstojník TOPR Tomasz Wojechowski.

Hľadanie komplikuje husté sneženie

Záchranárom hľadanie komplikuje aj husté sneženie a nízka teplota. Šancu na prežitie ale vraj má. "Ak je v nejakom takom mieste kde je také „zátišie“ je veľká šanca že ešte žije," dodal Wojechowski. Na slovenskej strane sa takéto nešťastia našťastie nestávajú. U nás totiž platí sezónna uzávera a chodník na Rysy je neprístupný.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy