Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turista (30) chcel prejsť severnou trasou na Rysy, bojuje o život
Zdielať na

Turista (30) chcel prejsť severnou trasou na Rysy, bojuje o život

POPRAD / Vysoké Tatry vedia byť v zime kruté aj zradné a ak sa vyberiete na túru, mali by ste byť opatrný, lebo je to veľmi nebezpečné. Presvedčil sa o tom aj turista, ktorý sa rozhodol zdolať severnú trasu na Rysy. Teraz v nemocnici bojuje o život.

Spadol na turistov

Turista sa vybral na zimný výstup na slovensko-poľský vrchol Rysy z poľskej strany. Počas neho sa mu ale pravdepodobne pošmykli nohy, nestihol sa zachytiť čakanom a začal sa šmýkať 600 metrov po zľadovateľom teréne.

Turista utrpel pri tomto šmýkaní sa početné zranenia. Samotný pád ale stlmili iní turisti, ktorí išli za ním. "Zavolali nám ľudia, že práve na nich spadol tento muž a že je v bezvedomí, ale dýcha," informuje operačný dôstojník TOPR Kuba Hornowski.

Jeho stav je veľmi vážny

Tým sa našťastie nič vážneho nestalo. Na miesto okamžite vyrazili záchranári s vrtuľníkom. 30-ročný muž mal viacero viditeľných zranení. "Mal zlomeniny rúk a nôh, aspoň to nám povedali ohlasujúci," pokračuje Hornowski.

Turistu vo veľmi ťažkom stave previezli vrtuľníkom do nemocnice v poľskom Zakopanom. Jeho stav je ale veľmi vážny a lekári bojujú o jeho život. "V tejto chvíli je celkový stav veľmi ťažký, musíme pacienta pozorovať minimálne 48 hodín, aby sme mohli povedať viac. Urobili sme mu základné vyšetrenia, tomograf hlavy, mal zlámanú ruku a zranenia brucha," vymenováva Alissa Darwich z nemocnice v Zakopanom.

Mal primeranú výstroj

O jeho osude by tak mali rozhodnúť nasledujúce hodiny. Turista bol pritom na zimu vyzbrojený pomerne dobre a mal aj primeranú výstroj. "Išlo o zimného turistu. Mal aj výstroj, mačky a čakan. Ten zostal pravdepodobne na mieste, kde sa začal pád, čo bolo dosť vysoko, asi v polovici Rysov," dodáva Hornowski.

Podľa najnovších informácií sa 30-ročný muž, otec dvoch detí, nachádza na JISke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy