Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Takto lámal vietor stromy na hornej Orave
Zdielať na

Takto lámal vietor stromy na hornej Orave

ZUBEREC, SPÁLENÁ / Tri dni sužoval hornú Oravu ničivý vietor. A prekazil radosť aj mnohým lyžiarom. Až do včerajšieho obeda nemohli pre cestu zatarasenú stromami ísť do Spálenej v Roháčoch v Západných Tatrách. Ľudia na opačnej strane, ktorí tam pricestovali ešte na Vianoce, ostali uviaznutí na chatách, cesta plná popadaných stromov bola neprejazdná. Trochu iná situácia bola v Nízkych Tatrách.

Cestári odviedli dobrú prácu

Strom za stromom. Takto pracne odpratávajú spúšť, ktorú za sebou zanechal nočný vietor. Neuveriteľných osem kilometrov cesty a namiesto sivej asfaltky vidíte iba stovky zelených popadaných stromov.

Jednému z cestárov sa presne na Vianoce narodil syn. Pre túto veternú spúšť nemá ani čas ísť do pôrodnice sa potešiť z bábätka. "Po nočnej službe som išiel hneď do dennej a pomáhal som chlapom," hovorí cestár.

Tí, čo išli na chaty na Vianoce - chcene-nechce si tam pobudli až do štvrtkového dopoludnia. Dovtedy bola cesta neprejazdná. "Ľudia sú na sviatky zásobení, musia čakať," vraví starosta Zuberca Vladimír Šiška.

Chatári čakali, kým cestu sprejazdnia

Niektorí však neboli trpezliví a vybrali sa lesom domov. O jednej nastala vytúžená chvíľa. Po namáhavej ťažkej práci najmä cestárov a domácich bola cesta k lyžiarskemu stredisku a chatám zjazdná.

O pár desiatok kilometrov ďalej v Nízkych Tarách to také dramatické nebolo a mohli spustiť aj lanovku. "Otvorili sme novú šesťsedačkovú lanovku," potvrdila marketingová riaditeľka Jasná Nízke Tatry Sylvia Artzová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy