Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
FOTOGALÉRIA. Víchrica pustošila Vysoké Tatry
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Víchrica pustošila Vysoké Tatry

VYSOKÉ TATRY / Určite si pamätáte na kalamitu z roku 2004, ktorá vo Vysokých Tatrách zničila tisíce hektárov lesa. Niečo podobné ich postihlo opäť – tentokrát z poľskej strany. Obyvatelia sú pri pohľade na spustošené Tatry nešťastní.

Stromy padali k zemi ako zápalky

V poľských Tatrách brala víchrica o sile orkánu všetko, čo jej prišlo do cesty. Domáci otvorene hovoria o tragédii. Lesníci ju zase prirovnávajú k tej našej slovenskej z roku 2004. "Koščieliska dolina je napríklad úplne zničená," hovorí Adam Wlazlo zo stráže národného praku.

Tatranská víchrica pritom zničila tisícky stromov, ktoré padali ako zápalky. Na podobné vyčíňanie vetra si ale nepamätajú ani domáci obyvatelia, ktorí tu žijú celý život.

"Ide o veľmi veľké množstvo stromov, môžeme to počítať v tisíckach, desaťťisícoch, dokonca aj v stotisíckach stromov. Nemáme ale o tom ešte jasný prehľad, mnohé miesta sú nedostupné," tvrdí viceriaditeľ TPN Zbigniew Krzan.

Vietor zničil 150 hektárov lesa

Ochranárom tak neostávalo nič iné, ako víchricou zničené tatranské doliny uzavrieť. "Väčšina turistických chodníkov je uzavretá. Len časť z nich, ktoré sú voľné, sú otvorené," dodal Krzan.

Kalamitu v Poľsku má na svedomí takzvaný Halny Wiatrz – typický miestny vietor. "Ide o horský vietor, ktorý vzniká, keď je nižší atmosferický tlak na južnej strane a u nás je vyšší. Vtedy prejde ponad hory, skĺzne dole a udrie veľkou silou," vysvetľuje pracovník TPN Zbyszek Ladygin. Už teraz sa dá povedať, že vietor zničil viac ako 150 hektárov lesa.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy