Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Tatrách majú predčasný darček, novú lanovku
Zdielať na

V Tatrách majú predčasný darček, novú lanovku

POPRAD / Vysoké Tatry a ich návštevníci dostali už v predstihu darček pod stromček. Je ním nová lanovka zo stanice Štart na Skalnaté pleso. Po požehnaní bude nová lanovka otvorená pre širokú verejnosť.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Najväčšia investícia za 10 rokov

V sobotu ráno spustili do prevádzky novú kabínkovú 15-miestnu lanovku zo Štartu na Skalnaté pleso v Tatranskej Lomnici. "V rámci lanových dráh je to najväčšia investícia za posledné desaťročie,“ uviedol Juraj Chovaňák zo spoločnosti Tatry mountain resorts.

Po požehnaní bude nová lanovka otvorená pre širokú verejnosť. Zatiaľ to bude len pre peších návštevníkov, keďže klimatické podmienky zatiaľ neumožnili zasnežiť zjazdovky od Skalnatého plesa k medzistanici Štart. Zo Skalnatého plesa sa budú môcť návštevníci vyviezť lanovku už aj na Lomnický štít.

2 400 za hodinu

Mimo prevádzky je zatiaľ aj zjazdovka v Lomnickom sedle, ktoré je odkázaná výlučne na prírodný sneh. Nová 15-miestna gondola na trase Štart - Skalnaté pleso v Tatranskej Lomnici spĺňa najmodernejšie požiadavky, ktoré si vyžaduje takáto horská oblasť. Trasa novej lanovky kopíruje terén v minimálnej potrebnej výške, čím sa zvyšuje jej odolnosť vo veternom počasí.

Kabína je zavesená na dvoch spínacích aparátoch a výrazne zvyšuje bezpečnosť aj pri nárazovom vetre s rýchlosťou do 22 m/s. Prekonáva 597-metrové prevýšenie. Na trase sa nachádza 37 kabín. Lanovka vyvezie turistov zo Štartu na Skalnaté pleso za sedem minút. Prepravná kapacita je 2 400 osôb za hodinu. Pôvodná štvormiestna mala kapacitu okolo 900 osôb za hodinu.

Všade bolo veľa ľudí

Zvýšenie kapacity lanovky v úseku Štart – Skalnaté pleso podľa Chovaňáka odstráni problémy náročnejších lyžiarov, ktorí sa lyžujú len v tomto úseku strediska Tatranská Lomnica. "Niekedy sa stávalo, že na Štarte nemohli nastúpiť na lanovku a zviezli sa dole do Tatranskej Lomnice, potom bolo veľa ľudí na zjazdovke i lanovke,“ uviedol Chovaňák.

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy