Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
VIDEO. V Česku sa zrútila lanovka. Deti (5, 11) videli smrť otca (†38)
Zdielať na

VIDEO. V Česku sa zrútila lanovka. Deti (5, 11) videli smrť otca (†38)

ŠPINDLEROV MLYN / Tragédia poznačila začiatok zimnej sezóny v Krkonošiach. V známom lyžiarskom stredisku Špindlerov mlyn (Okres Trutnov) spadla lanovka s piatimi osobami. Medzi nimi boli aj dve deti. Jeden muž pád neprežil, ostatní skončili s vážnymi zraneniami v nemocnici. Išlo o nákladnú lanovku, tak nie je jasné, prečo sa v nej zranení viezli.

Nákladná lanovka

Lanovka podľa svedkov spadla z výšky približne 20 metrov. Prečo sa lanovka zrútila policajti vyšetrujú. Preverujú aj to, prečo sa v nákladnej lanovke viezli ľudia. "Jedná sa o lanovku, ktorá zásobuje miestnu chalupu a je určená len na prepravu materiálu," povedal hovorca trutnovskej polície Udo Ertner. 38-ročný muž zomrel na následky zranení na mieste, dve ženy utrpeli ťažké zranenia.

Vážne zranenia

Na lanovke sa v čase nešťastia viezla štvorčlenná rodina. Deti vo veku 5 a 11 rokov, ich rodičia a príbuzná rodiny.

"Jednu z týchto žien záchranári transportovali do traumatologického centra v Liberci a druhá žena, za stáleho monitorovania a podpory životných funkcií, skončila vo Fakultnej nemocnici v Hradci Králové," povedal hovorca záchranárov Tomáš Ježek. V sobotu sa na miesto nešťastia vrátili policajti a okolo 10 hodiny začali s prehliadkou miesta.

Pretrhnuté lano

Zrútenie lanovky v Špindlerovom mlyne, pri ktorom zahynul jeden muž a zranili sa dve ženy a dve deti, spôsobilo pretrhnutie ťažného kábla. Nákladná lanovka vedúca k chate Bumbálka sa zrútila okolo ôsmej hodiny večer do zalesneného prudkého zrázu.

Lanovku, ktorá slúži len na prepravu zásob a batožiny, obsluhoval v čase tragédie majiteľ chaty. Na lanovke sa napriek zákazu často vozili aj ľudia. "Z doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že lanovku obsluhoval majiteľ chalupy," povedal policajný hovorca Udo Ertner s tým, že lano už poslali na expertízu, ktorá by mala ukázať, prečo prišlo k jeho poškodeniu. Polícia bude tiež podľa neho zisťovať, prečo prevážali ľudí.

Téme sa venuje reportér David Mimra. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy