Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nová lanovka na Chopku odolá aj orkánu!
Zdielať na

Nová lanovka na Chopku odolá aj orkánu!

Aj keď sa lyžiarska sezóna ešte nezačala, na vrchole Chopka to žilo. Od piatku je totiž novou lanovkou prepojená severná časť Chopka s južnou. No a práve včera sa to patrične oslávilo v 7 stupňovom mraze...

Takýchto lanoviek je na svete 14

Z južnej strany Chopku vedie na vrchol 15-miestna kabínková lanovka a zo severnej strany nová 24-miestna kabínková lanovka upevnená na dvoch lanách, tzv. Funitel, vďaka čomu môže fungovať aj pri vetre so silou orkánu. Táto lanovka je len 14. takouto lanovkou na svete. Oficiálna prevádzka lanovky Funitel pre verejnosť začína v sobotu.

Absolútnou novinkou na Slovensku je aj použitie lyžiarskeho výťahu Twinliner v Jasnej. Na trati po koľajniciach bude premávať jeden vozeň s kapacitou 50 osôb. Twinliner aj 15-miestna kabínková lanovka budú sprevádzkované pre verejnosť už počas decembra, informovala Katarína Šarafínová zo spoločnosti Tatry mountain resorts. Obe strany Chopku zatraktívnia aj ďalšie kilometre technicky zasnežovaných trás.

Sever a juh opäť prepojili

Súčasné prepojenie južnej a severnej strany Chopku nie je prvým. Pôvodné lanovky spájali Chopok až takmer do konca 90. rokov minulého storočia. Pre nevyhovujúce technické parametre boli staré lanovky odstavené. Prepojenie Chopku znamená nielen prepojenie svahov pre lyžiarov, ale aj prepojenie dvoch tatranských regiónov, Liptova a Horehronia, čím sa otvárajú ďalšie možnosti pre rozvoj cestovného ruchu v Nízkych Tatrách. Výstavba prepojenia severu a juhu Chopku začala ešte v lete 2011.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Tatry Mountain Resorts

Súvisiace články

Najčítanejšie správy