Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Požiar lanovky. 100 lyžiarov museli evakuovať
Zdielať na

Požiar lanovky. 100 lyžiarov museli evakuovať

ORLICKÉ VRCHY / Poriadny šok zažili v nedeľu popoludní lyžiari na lanovke v stredisku Červená Voda v Orlických horách. Kvôli požiaru rozvádzača viseli vo vzduchu takmer hodinu. Informoval o tom ako prvý denník Blesk.

100 lyžiarov viselo vo vzduchu

Podľa informácií Blesku bolo na zastavenej lanovke v čase požiaru približne 100 ľudí, ktorých museli evakuovať. Na evakuáciu použili náhradný naftový motor. Ten dokáže točiť lanovkou.

Záchrana lyžiarov trvala podľa Blesku 40 minút, incident sa našťastie zaobišiel bez zranení. Červenovodská lanovka je v prevádzke od konca roka 2010 a patrí k tým najmodernejším v Českej republike.

Disponuje vyhrievaním sedačiek a bublinou, ktorá lyžiarov chráni pred nepriaznivým počasím. "Diagnostikujeme rozsah škôd, zisťujeme čo zhorelo. Budeme robiť všetko pre to, aby lanovka išla čo najskôr," uviedol riaditeľ areálu Radek Procházka.

V Špindlerovom mlyne sa zrútila lanovka

Na konci novembra sa v lyžiarskom stredisku Špindlerov mlyn(okr. Trutnov) zrútila lanovka s piatimi osobami. Medzi nimi boli aj dve deti. Jeden muž pád neprežil, ostatní skončili s vážnymi zraneniami v nemocnici. Išlo o nákladnú lanovku, tak nie je jasné, prečo sa v nej zranení viezli. REPORTÁŽ TU. 

Slovenské lanovky pravidelne kontrolujú

Aj k slovenským lanovkárom sa dostala informácia o nešťastí v Špindlerovom mlyne. Podľa Juraja Chovaňáka, marketingového riaditeľa Tatry Mountain Resorts, je to veľká tragédia, pod ktorú sa ale podpísala nezodpovednosť.

"Predpisy, ktoré sú dané, je nutné veľmi striktne dodržiavať. V tomto prípade boli porušené a stalo sa takéto nešťastie," hovorí Chovaňák. Pripomeňme, že išlo o nákladnú lanovku, ktorá slúžila na prepravu materiálu, a tak na nej osoby nemali čo robiť. No aj naši tatranskí lanovkári si prežili svoje. VIAC TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy