Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudia nemajú čo jesť, Kim Čong-un stavia lyžiarske stredisko
Zdielať na

Ľudia nemajú čo jesť, Kim Čong-un stavia lyžiarske stredisko

PCHJONGJANG / Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil v týchto dňoch prvý lyžiarsky komplex, ktorý armáda buduje na východe krajiny. Po inšpekcii nariadil, aby práce na výstavbe vysokohorského lyžiarskeho strediska napredovali tak, aby mohlo byť otvorené už v tejto zimnej sezóne.

Zjazdovky dlhé 110 kilometrov

Budúce lyžiarske stredisko sa nachádza v blízkosti hlavnej cesty vedúcej z Pchjongjangu do Wonsanu. V lyžiarskom komplexe má byť podľa plánov hotel, heliport, požičovňa lyží a iných zimných športových potrieb a lanovka.

Náhorná plošina Masiktong, kde komplex - údajne porovnateľný s najlepšími svetovými strediskami - vzniká, sa nachádza v nadmorskej výške 1300 metrov na ploche niekoľkých stoviek tisíc metrov štvorcových. Celková dĺžka zjazdoviek by mala byť 110 kilometrov a ich šírka sa pohybuje od 40 do 120 metrov.

Pláže aj zjazdovky

Kim počas návštevy vysoko ocenil postup stavebných prác a podľa KCNA navrhol vybudovať ešte drenážny systém a zazeleniť celú oblasť. Okrem toho zdôraznil nevyhnutnosť začať v krajine s výrobou lyží a ďalších potrieb na zimné športy.

Juhokórejská tlačová agentúra Kjódó citovala juhokórejského podnikateľa Pak Sang-kwona, ktorý v januári uviedol, že Kim Čong-un osobne nariadil výstavbu lyžiarskeho strediska.

Podnikateľ dodal, že KĽDR v závislosti od záujmu o toto lyžiarske stredisko pristúpi aj k budovaniu ďalších. Podľa jeho slov severokórejské vedenie chce Wonsan zmeniť na turistickú oblasť, keďže mesto je už teraz známe svojimi plážami. Po vybudovaní lyžiarskeho strediska v blízkosti, ho turisti budú navštevovať po celý rok.

Kult osobnosti

Pak Sang-kwon spresnil, že lietadlá s turistami by mohlo prijímať neďaleké vojenské letisko. V poslednom čase severokórejské vedenie podporuje zimné športy. Nedávno znova zdôraznilo potrebu vypracovať koncepciu severokórejského štýlu v krasokorčuľovaní, aby sa športovci z KĽDR mohli zúčastňovať na medzinárodných súťažiach.

Tak či onak. Komunistický režim dôsledne buduje kult osobnosti mladého vodcu. Tak, ako napríklad v prípade jeho otca. Takto si štátna televízia pripomenula jeho nedávne narodeniny. POZRITE SI VIDEO.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy