Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
101. narodeniny Kim Ir-sena možno skončia raketami
Zdielať na

101. narodeniny Kim Ir-sena možno skončia raketami

PCHJONGJANG / Bez ohľadu na pretrvávajúce napätie, ktoré na kórejskom polostrove v posledných dňoch narastá kvôli severokórejským hrozbám a možnému odpáleniu severokórejskej rakety, obyvatelia Pchjongjangu vyšli do ulíc, aby oslávili 101. výročie narodenia zosnulého zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena. Jeho narodeniny sú v krajine zároveň spojené s 3-dňovým sviatkom.

Ulice vyzdobené plagátmi a vlajkami

Ulice metropoly boli podľa agentúry AP vyzdobené plagátmi a vlajkami, medzi ktorými šantili dievčatká v červených a ružových kabátikoch. Ich rodičia so sebou častokrát brali aj kočíky s batoľatami, ktoré dôkladne zabalili, aby ich chránili pred jarným chladom.

V severokórejskom hlavnom meste neboli poznať žiadne známky paniky. Len málo miestnych obyvateľov má prístup k medzinárodnému spravodajstvu, ktorému v posledných dňoch dominujú špekulácie o bezprostredne hroziacom novom odpálení rakety aj diplomatické snahy o upokojenie situácie.

V rámci týchto špekulácií odišiel do oblasti americký minister zahraničia John Kerry aby sa mimo iného pokúsil koordinovať postup Washingtonu s najvyznámnejším spojencom Severnej Kórei - Čínou.

Zahraničné vlády sa v posledných týždňoch snažili posúdiť, ako vážne sú neustále sa stupňujúce verbálne hrozby a útoky KĽDR. Severokórejské médiá nijak nenaznačili, ako závažné napätie na kórejskom polostrove panuje.

K sochách dávali umelé kvety

Denník Kórejskej strany práce Rodong Sinmun zverejnil fotografie a informácie o návšteve vodcu Kim Čong-una v mauzoleu Kumsusan, kde zložil poctu svojmu dedkovi Kim Ir-senovi. Na zahraničnopolitickú tému bola v článku len jedna veta sľubujúca zvrhnutie "lupičských amerických imperialistov."

Davy ľudí v pondelok navzdory zime čakali v radoch s kyticami umelých kvetín, ktoré pokladali pred bronzovými sochami Kim Ir-sena a jeho syna Kim Čong-ila v centre Pchjongjangu. Potom sa ľudia postavili do podobných radov, aby si v stánkoch kúpili svoj prídel burských orieškov, ktoré sú sviatočnou tradíciou.

Podľa severokórejského kalendáru čučcche je dnešok v KĽDR taktiež oficiálnym začiatkom Nového roku. Ten začína práve dňom Kim Ir-senovho narodenia v roku 1912.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy