Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci odkazujú Kim-Čong-unovi: Nebojíme sa!
Zdielať na

Slováci odkazujú Kim-Čong-unovi: Nebojíme sa!

HONOLULU / USA, Južná Kórea, Japonsko aj Čína sú údajne na prípadný jadrový útok pripravení. Americký ostrov Guam a Havajské ostrovy sú možnými cieľmi. Aká je atmosféra medzi obyvateľmi Havaja, kde žijú aj Slováci?

Nie je tu nijaká panika

Slováci žijúci na Havajských ostrovoch denne sledujú miestne médiá. Tie ich ubezpečujú, že Severná Kórea nemá šancu a ani bojovú techniku na to, aby ohrozila ostrovy. "Tu sme všetci ok. Tu nie je nijaká panika. Tu nie je nič," hovorí dovolenkujúca Slovenka.

"S určitosťou môžeme obrániť naše územie. Havajské ostrovy a ostrov Guam," povedal americký veliteľ admirál Samuel Locklear. Populárna dovolenková destinácia tak žije naďalej pokojný život.

Zopakuje sa Pearl Harbor?

"Nebojíme sa. My tu máme všetko, čo tu má byť," hovorí Slovenka žijúca na Havaji. Havajčania už zažili útok nepriateľa. Keď počas druhej svetovej vojny v roku  1941 postihlo Americkú základňu v Pearl Harbor nečakane bombardovanie zo strany Japoncov.

Počas útokov na ostrove  prišlo o život 2 300 ľudí. Táto smutná časť histórie je pre domorodcov stále veľmi citlivá téma. Vtedy išlo o nečakaný útok. Teraz je americká armáda v strehu.

Havajčanov upokojuje aj fakt, že ich armáda má tú najmodernejšiu bojovú techniku. "Ktokoľvek chce s nami začať vojnu, tak mi ho je ľúto," dodáva Havajčanka.

Soul pochybuje o jadrovej rakete

Juhokórejské ministerstvo obrany vyjadrilo v piatok pochybnosti nad tým, či má režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike dostatočné kapacity na vypustenie balistickej rakety schopnej niesť jadrové zbrane. Soul tak spochybnil nedávnu správu americkej vojenskej rozviedky, v ktorej sa píše opak.

"Severná Kórea uskutočnila už tri jadrové testy, stále však panujú pochybnosti, že... vyrobila malú ľahkú hlavicu, ktorá sa dá pripevniť na raketu," povedal reportérom šéf juhokórejského rezortu obrany Kim Min-sok. Ako ale dodal, KĽDR sa blíži k tomu, aby vedela "miniaturizovať" jadrovú hlavicu a použiť ju v reálnom boji.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy