Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vojna s KĽDR. Toto sú 3 možné scenáre
Zdielať na

Vojna s KĽDR. Toto sú 3 možné scenáre

SOUL/PCHJONGJANG / Prehnané severokórejské vyhrážky vojnou nie sú ničím novým. Čo je naopak nové, je ich intenzita a vytrvalosť. Ak k tomu pridáme neskúseného 29-ročného vodcu, ktorý je zrazu 4-hviezdičkovým generálom... Ako to všetko dopadne? Spravodajský server CNN zostavil tri možné scenáre.

1. V čo dúfa Kim Čong-un?

Severokórejské hrozby sa budú naďalej stupňovať. Pchjongjang obnoví skoršie hrozby odovzdania svojich popredných "jadrových odstrašovacích schopností" tretím stranám na Blízkom východe a vyhlási juhokórejské teritoriálne vody západne od Kórejskeho polostrova za voľnú palebnú zónu. 

Juhokórejská burza poletí dole. Čínske vedenie začne panikáriť kvôli nestabilite pri svojich hraniciach. Washington je zúfalý, že odsunul riešenie severokórejského problému na stranu, zatiaľ čo sa snažil vysporiadať s krízou v Iráne.

KĽDR navrhne jednanie o mierovej dohode, ktorá by formálne ukončila kórejskú vojnu, ale len pod podmienkou, že medzinárodné sankcie uvalené proti režimu za predchádzajúce raketové a jadrové testy, budú zrušené.

Washington, Soul a Tokio neochotne kývnu na severokórejské podmienky v snahe zabrániť ďalšiemu vyhrocovaniu situácie. Medzitým KĽDR bude pokračovať v zmenšovaní jadrových zbraní na báze uránu v podzemných továrniach.

O rok neskôr Severná Kórea vyskúša sofistikovanejšiu bojovú hlavicu a raketu. Potom KĽDR vyzve k ukončeniu zostávajúcich sankcií, uznania ako legitímnej jadrovej veľmoci a k summitu Kim Čong-una s Barackom Obamom v Pchjongjangu. Aby svoje požiadavky podporila, bude bombardovať niekoľko juhokórejských ostrovov a pohrozí použitím novej vylepšenej jadrovej zbrane, pokiaľ Južná Kórea na útok odpovie. Kríza sa upokojí, ale KĽDR z nej vyjde ešte nebezpečnejšie. Podľa tohto vzorca sa situácia zatiaľ vyvíja. 

2. V čo dúfa Washington, Soul a Tokio

Kim Čong-unova nepredvídateľnosť konečne obráti doterajšieho severokórejského spojenca Čínu ostro proti režimu v Pchjongjangu. Zosilnenie americko-japonsko-juhokórejskej obrannej spolupráce dokáže, ako akcie KĽDR izolujú Čínu v rámci regiónu. Peking sľúbil tlak na severokórejský režim a začne zostavovať všetky severokórejské plavidlá a lietadla na inšpekcie na základe rezolúcií Rady bezpečnosti OSN.

Keď sa Kim pokúsi o Ďalšiu eskaláciu, Peking zníži dodávky ropy KĽDR o 50 percent. Severná Kórea sa zaviaže k vyhláseniu moratória na všetky testy rakiet a jadrových zbraní a k obnoveniu skorších jednaní o denuklearizácii.

Tieto rozhovory sa budú pohybovať minimálnym tempom, pretože KĽDR považuje jadrové zbrane za jediný prostriedok prežitia režimu. Avšak Kimove zjavné nezvládnutie konfrontácie ho zdiskredituje pred generálmi.

Praskliny sa začnú rozširovať a režim sa pomaly začne rozpadať. Starostlivá koordinácia USA a Južnej Kórei s Čínou v priebehu celej krízy položí základ pre zvládnutie zjednotenia polostrova, odstránenie severokórejského jadrového arzenálu a zbraní hromadného ničenia aj slobodu pre milióny Severokórejcov.

3. Čoho sa všetci najviac obávajú

Kimova stratégia eskalácie neprinúti veľmoci, aby jeho územie uznali ako štát, legitímne vlastniaci jadrové zbrane, ani k zrušeniu či zmierneniu sankcií. Mladý vodca a jeho poradcovia budú ďalej hľadať hrozby, ktoré by vystrašili Južnú Kóreu a prinútili Čínu poskytnúť Pchjongjangu ďalšie úplatky za dobré správanie sa. Avšak bez toho, aby vyprovokovali masívny útok USA proti KĽDR.

S vedomím, že sa nemôže ani vzdať ani vyhrať, spustí KĽDR širšiu a smrteľnejšiu delostreleckú a raketovú paľbu proti Južnej Kórei. Práve toto delostrelectvo a raketové sily predstavujú najväčšiu hrozbu pre Južnú Kóreu. Preto americké a juhokórejské sily rozdrtia jednotky rozmiestnené severne od demilitarizovaného pásma.

Konflikt skončí porážkou severokórejských síl a zmätením severokórejského vedenia s pomocou masívnych náletov. Škody spáchané na Južnnej Kórei a Japonsku, ktoré je rovnako na dostrel severokórejských rakiet, budú desivé.

Ako to teda všetko skončí? Práve teraz sa situácia vyvíja niekde na hranici medzi prvým a druhým scenárom a ešte nejakú dobu to môže zostať nejednoznačné. tretí scenár zostáva vysoko nepravdepodobný, ale nie nemožný. Prvá možnosť je pre niektorých lákavá, pretože by dočasne znamenala zmiernenie sankcií, ale z dlhodobého hľadiska zvýšila pravdepodobnosť a ničivosť tretieho scenára.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy