Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
KĽDR rozmiestnila päť rakiet, rozviedky mätie ich pohyb
Zdielať na

KĽDR rozmiestnila päť rakiet, rozviedky mätie ich pohyb

PCHJONGJANG / Severná Kórea rozmiestnila na svojom východnom pobreží až päť rakiet stredného doletu v pravdepodobných prípravách na skúšobný odpal. Vo štvrtok to uviedli juhokórejské a americké zdroje, podľa ktorých je prípravy zložité sledovať.

KĽDR totiž strely rôzne presúva. Zrejme preto, aby zmiatli zahraničné rozviedky. Výhražná rétorika Pchjongjangu však začína slabnúť. Krajina totiž sústreďuje svoju pozornosť na oslavu výročia vládnucej dynastie Kimov. 

Test strely Musudan

Raketový test, ktorý KĽDR podľa všetkého chystá, by mal byť prvou skúškou strelu Musudan o predpokladanom dolete až 4 000 kilometrov. Skúška by mala demonštrovať schopnosť Severnej Kórey zasiahnuť americké základne na tichomorskom ostrove Guam. Podľa nemenovaného predstaviteľa japonského ministerstva obrany boli jedna či dve rakety Musudan už namierené hore k oblohe.

Prípravu na test je ale podľa pozorovateľov obtiažne monitorovať. "Sú tu známky toho, že by Sever mohol vo veľmi blízkej dobe odpáliť raketu Musudan," povedal zdroj z juhokórejských tajných služieb agentúre Jonhap. "Sever ale rakety opakovane vyťahuje z hangárov a zase ich tam vracia, čo vyjadruje obozretné sledovanie," dodal.

"Severná Kórea sa snaží unaviť amerických a juhokórejských agentov poverených pozorovaním odpalovacích rámp," uviedol podľa agentúry Johnap ďalší juhokórejský zdroj. Do Južnej Kórey vo štvrtok priletel na 3-dňovú návštevu generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen a v piatok je v Soule očakávaný taktiež americký minister zahraničia John Kerry.

Kórea sa pohybuje blízko nebezpečnej línie

Americký minister obrany Chuck Hagel v stredu vo Washingotne varoval Severnú Kóreu, že "sa so svojimi hrozbami a provokáciami pohybuje veľmi blízko nebezpečnej línie a že USA sú pripravené odpovedať na akékoľvek kroky Pchjongjangu."

Hoci Severná Kórea v minulých dňoch varovala cudzincov na Kórejskom polostrove pred bezprostrednou hrozbou vojny a doporučila im, aby odišli. Do Pchjongjangu sa schádzajú hostia pozvaní na pondeľkovú oslavu narodenín yosnulého zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, dedka súčasného vodcu Kim Čong-una.

Podľa agentúry Reuters sa jedná o bizarnú plejádu osobností od čínskych biznismenov až po stúpencov komunistickej Severnej Kórey ešte y dôb studenej vojny. Do krajiny cestujú aj podporovatelia ideológie sebestačnosti (čučche), ktorí prišli až z Latinskej Ameriky.

Severná Kórea si vo štvrtok pripomína výročie menovania mladého Kim Čong-una prvým tajomníkom vládnucej strany práce po smrti jeho otca Kim Čong-ila v decembri 2011.

Propaganda ako sa patrí..

Kim Čong Un na koni, v tanku, na lodi, či na kolotoči. Miestami to vyzerá tak, že ministerstvo propagandy Severnej Kórey sa obracia viac ako samotná armáda. Publikované zábery však mnohým Slovákom pripomenuli, ako to kedysi vyzeralo u nás.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy