Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slováci v Južnej Kórei. Ako vnímajú hroziacu vojnu?
Zdielať na

Slováci v Južnej Kórei. Ako vnímajú hroziacu vojnu?

JUŽNÁ KÓREA / Nie je otázka či, ale kedy vypukne vojna. Takéto ostré vyhlásenia zo strany Severnej Kórey obleteli svet. Ľudia neustále diskutujú, analytici zase premýšľajú nad vážnosťou hrozieb. Zaujímavé je, že Kórejčania na juhu sú pokojní. Skontaktovali sme sa so Slovákmi tu žijúcimi....

Život ide ďalej aj podľa Slovákov

Slovenky Jarmila a Mária sú s Južnou Kóreou v kontakte denne. Mária sa vrátila pred pár dňami. Bola priamo na údajne najstráženejšej hranici sveta. "Ja som bola veľmi prekvapená, že tam nie je žiadny vojak, ani nejaké bezpečnostné zložky," tvrdí Mária. Podľa domácich by to bolo zbytočné, vojna vraj nehrozí.

Jarmila sa sem dokonca chystá na dovolenku. "Dnes ráno mi kolega písal, že nič sa tam nezmenilo. Vláda stále je v rokovaní so Severnou Kóreou, ale nič reálne im tam nehrozí."

Paradox s americkými vojakmi

Spojili sme sa aj so Slovenkou žijúcou v Južnej Kórei. Aj ona denne upokojuje blízkych na Slovensku. "V médiách to až tak nepreberá a ľudia sú úplne pokojní, akoby sa tu nič nedialo," hovorí Martina Mocinecová. A podobný názor má aj lektor slovenčiny Radoslav Ďurajka. "Minulý týždeň s dcérou sme boli v Soule a jediný odraz vojnového, alebo nejakého nebezpečného stavu bol koncert proti vojne."

Správy má aj o situácii na severe, kde vraj mal kamarátku. "Povedala, že pred dvoma rokmi a teraz - nevidela nijaký rozdiel." Ako je na tom teda Kórejský polostrov? "Väčšinou obyvateľstvo je veľmi negatívne naladené k tomu, že tu je množstvo amerických vojakov, pretože im zvyšujú kriminalitu v mestách a tak ďalej. Práve teraz sa to tak obracia a každý sa spolieha na to, že sú v bezpečí práve kvôli tomu, že tu majú veľa tých amerických základní," upozornila Martina Mocinecová.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy