Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Severná Kórea pravdepodobne nevyvolá vojnu, tvrdí analytik
Zdielať na

Severná Kórea pravdepodobne nevyvolá vojnu, tvrdí analytik

BRATISLAVA / Severná Kórea podľa Richarda Turcsányiho z Inštitútu ázijských štúdií Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) pravdepodobne nevyvolá vojenský konflikt. Podľa neho Severná Kórea v posledných mesiacoch stupňuje síce napätie na kórejskom polostrove, ale je vraj veľmi nepravdepodobné, že by sa Kim Čong-un rozhodol naozaj zaútočiť.

Nevylučuje jadrový útok

"Konvenčné sily Severnej Kórei ani zďaleka nedosahujú kvalitatívnu úroveň svojho južného suseda a už vôbec nie veľmocí, akými sú Spojené štáty alebo Čína. Takže útok konvenčnými silami nedáva pre Pchjongjang veľký zmysel,“ hovorí Richard Turcsányi.

Hoci nevylučuje jadrový útok, ktorým Severná Kórea v tejto chvíli skutočne hrozí, má to podľa neho dva háčiky: "Po prvé, Severokórejčania by museli disponovať použiteľnými raketami s dostatočným doletom, čo je veľmi otázne. A po druhé, zisk z takéhoto útoku je veľmi pochybný, vzhľadom na predpokladané reakcie, ktoré by vyvolal.“

Kim Čong-un si chce hrozbou upevniť pozíciu

Podobný názor zdieľa aj Marian Majer z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy. "Zdá sa, že Severná Kórea nemá v rukách skutočné tromfy. Takže rozhodnutie uskutočniť prípadný útok sa mi nejaví ako príliš racionálny. Aj keď je pravda, že história je plná príkladov iracionálneho konania autoritárskych režimov a ich vodcov," povedal.

Podľa neho je možné, že dôvody konania Kim Čong-una nie sú ani tak vonkajšie, ako sa môže na prvý pohľad zdať, ale skôr vnútorné. "Jeho otec po svojom nástupe urobil čosi podobné, aby si upevnil svoju moc v krajine. Tento dôvod treba brať do úvahy aj v prípade jeho syna,“ dodal Majer.

Vnímanie hrozby v USA

Situácia na Kórejskom polostrove je stále dusná. Severokórejčania presunuli rakety k pobrežiu. Tamojšia vláda vyzvala ambasády v krajine, aby zvážili zotrvanie osadenstva, pretože sa vraj blíži vojna. Pozrite sa, ako vnímajú Američania dianie v kórejskom polostrove.

Téme sa venuje aj reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy