Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Napätie na Kórejskom polostrove. USA odložili test balistickej strely
Zdielať na

Napätie na Kórejskom polostrove. USA odložili test balistickej strely

WASHINGTON / Americké ministerstvo obrany odložilo dlho plánovaný test medzikontinentálnej balistickej strely, ktorý sa mal uskutočniť budúci týždeň na základni amerických vzdušných síl Vandenberg v Kalifornii.

Zahraničnej agentúre AP to v sobotu povedal nemenovaný vysoko postavený zdroj z prostredia amerických branných zložiek. Minister obrany Chuck Hagel sa vraj rozhodol skúšobné vypustenie balistickej rakety Minuteman III odložiť na budúci mesiac pre obavy, že by to mohlo zhoršiť momentálnu situáciu na kórejskom polostrove.

Obozretný a zodpovedný postup

AP pôvodne uviedla, že test bol preložený na budúci týždeň. Presnejší dátum, kedy by sa mala odložená skúška uskutočniť však nie je známe. "Je to logický, obozretný a zodpovedný postup," uviedol nemenovaný vysoko postavený činiteľ americkej armády.

Severná Kórea pri ďalšom stupňovaní vojny nervov proti Juhokórejcom a Američanom v piatok inštalovala dve rakety na mobilné odpalovacie zariadenie a vyzvala zahraničných diplomatov k evakuácii z Pchjongjangu kvôli vojnovej hrozbe.

Izolovaný komunistický režim už skôr pohrozil preventívnym jadrovým útokom na Spojené štáty a namieril rakety a delostrelectvo na vojenské základne v USA. V piatok Pchjongjang doporučil evakuáciu zamestnancov zahraničných veľvyslanectiev v severokórejskej metropole, pretože od stredy údajkne nebude schopný zaistiť ich bezpečnosť.

Pracovníci diplomatických misií ale v sobotu podľa médií zostali na svojich miestach. Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že čínske veľvyslanectvo v KĽDR funguje ako obvykle a požiadalo Severnú Kóreu o zaistenie bezpečnosti svojich diplomatov, občanov a investícií v krajine. Vyjadrilo taktiež znepokojenie nad rastúcim napätím na Kórejskom polostrove.

Cvičenie USA a Južnej Kórey

V oblasti polostrova v súčasnosti prebieha spoločné cvičenie americkej a juhokórejskej armády a v regióne sa tak nachádzajú vojnové lode a bombardéry. Manévre, ktoré v minulých týždňoch vyvolali nevôlu Pchjongjangu majú trvať do konca mesiaca. Chystaný test balistickej rakety s cvičením údajne nesúvisí.

Medzikontinetnálne balistické strely sú jedným z troch pilierov jadrového arzenálu USA. V amerických podzemných jadrových skrýšach sa nachádza asi 450 striel Minuteman III. Ďalšími dvomi piliermi sú balistické rakety odpalované z ponoriek a strely vypustené bombardérmi ako sú B-52 alebo B-2.

Stroje B-2 sú vybavené technológiou stealth, ktorá uľahčuje zachytenie radarov a sú schopné niesť jadrové pumy. Americké lietadlá oboch typov v rámci spoločného americko-juhokórejského cvičenia v marci cvične prelietali nad Južnou Kóreou.

Kórea sa týka aj Slovenska

Spor Južnej a Severnej Kórei zaujíma celý svet. Prípadný vojnový konflikt by sa dotkol aj Slovenska. "Slovensko by tento konflikt mohol ovplyvniť v tom smere, že máme pomerne významné ekonomické s Južnou Kóreou a Južná Kórea by bola prvá, ktorá by bola zasiahnutá," vysvetlila Lucia Husenicová, PhD. z Katedry bezpečnostných štúdií Univerzity Mateja Bella. VIAC TU. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy