Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Propaganda? Aj my sme si tým prešli, pozrite sa
Zdielať na

Propaganda? Aj my sme si tým prešli, pozrite sa

PCHONGJANG / Kim Čong Un na koni, v tanku, na lodi, či na kolotoči. Miestami to vyzerá tak, že ministerstvo propagandy Severnej Kórey sa obracia viac ako samotná armáda. Publikované zábery však mnohým Slovákom pripomenuli, ako to kedysi vyzeralo u nás.

Južná Kórea v piatok oznámila, že KĽDR inštalovala dve rakety stredného doletu na mobilné odpaľovacie zariadenie na východnom pobreží krajiny. Ide o strely Musudan, ktoré majú údajne dolet 3000 až 4000 kilometrov a sú schopné teda zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko a zrejme i americký tichomorský ostrov Guam.

Aj my sme tu mali "Sever"

"Celá severokórejská propaganda je veľmi prepracovaná a zasahuje každého jednotlivca," vraví odborníčka Lucia Husenicová z Katedry bezpečnostných štúdií Univerzity Mateja Bella. 

Najmä tým mladším sa to dnes už určite bude zdať ako šialené scifi. Cielenému vymývaniu mozgov však museli vo veľkom čeliť aj naši rodičia, či starí rodičia. "Bolo to to isté, ako to teraz vidíme z tej Severnej Kórey," hovorí historik Miroslav Kusý.

Vojenské prehliadky vycvičených vojakov. Exkurzia najnovšou bojovou technikou. Takýmto spôsobom sa pred takmer polstoročím demonštrovala sila u nás. Dnes sa na tieto zábery možno mnohí pozerajú s otvorenými ústami.

Nie je to len charizmou...

Až priam chorobnú oddanosť však severokórejskému vodcovi Kim Čong un-ovi však určite nezabezpečila jeho charizma. Práve prepracovaný systém cenzúry sledovania, zavŕšený dokonalou propagandou mu prináša popularitu, ktorú by mu možno závidel nejeden politik. "Ak nemáte oponentov, ak nemáte slobodu slova a tlače,  tak môžete s ľuďmi robiť v podstate to, čo chcete," hovorí sociálna psychologička Jana Plichtová. 

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy