Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
KĽDR predložila podmienky na začatie rokovaní
Zdielať na

KĽDR predložila podmienky na začatie rokovaní

SOUL / KĽDR požaduje zrušenie sankcií, ktoré na ňu uvalila Rada bezpečnosti OSN kvôli jadrovým a raketovým testom. Pchjongjang taktiež vyzval USA a Južnú Kóreu, aby zastavili vojenské cvičenie na Kórejskom polostrove. Pokiaľ svet splní podmienky severokórejského režimu, bude komunistická krajina ochotná zahájiť dialóg o ukončení svojho jadrového programu.

Uviedla to štátna tlačová agentúra KCNA. Južná Kórea vzápätí podmienky odmietla ako nepochopiteľné. "Najskôr musia byť zrušené rezolúcie o sankciách Rady bezpečnosti OSN, ktoré boli vykonštruované z nespravodlivých dôvodov," uviedol severokórejský režim v prehlásení.

Medzi podmienkami stanovenými Severnou Kóreu je ďalej stiahnutie amerických nukleárnych zbraní, ktoré majú podľa Pchjongjangu USA rozmiestnené v Južnej Kórey a inde v regióne. "Denuklearizácia Kórejského polostrova môže začať najskôr s odsunom jadrových vojnových nástrojov zavlečených do regiónu Spojenými štátmi," konštatovala agentúra KCNA.

Južná Kórea zase podľa KĽDR musí skončiť so svojimi prehláseniami poškodzujúcimi Sever, ako bolo napríklad údajné obvinenie Pchjongjangu z kybernetického útoku, ktorý v marci vyradil z prevádzky tisíce počítačov juhokórejských médií a bánk.

Vojnové manévre blokujú možnosť dialógu

Podľa vyjadrenia Pchjongjangu sa len zastavením vojenských akcií Washington a Soul odvete vyhnú odvete zo strany Severnej Kórei. USA majú od kórejskej vojny z rokov 1950-53 v Južnej Kórey rozmiestnených 28 500 svojich vojakov. "Časté jadrové vojnové manévre len stupňujú napätie a úplne blokujú možnosť dialógu," konštatovala agentúra KCNA.

Juhokórejské ministerstvo zahraničia vo štvrtok požiadavky KĽDR odmietlo ako nelogické. "Znova dôrazne vyzývame Severnú Kóreu, aby zastavila vydávanie takýchto požiadaviek, ktorým nerozumieme," uviedol hovorca ministerstva Čo Te-jong.

Čína, ktorá je najbližším spojencom KĽDR, zdôraznila, že rozhovory sú jedinou správnou cestou k zmierneniu napätia na Kórejskom polostrove. USA opakovane prehlasujú, že sú pripravené jednať s KĽDR, pokiaľ Severná Kórea bude dodržiavať dohody o odzbrojení uzavretej v minulosti a pokiaľ prestane vyvolávať napätie.

Agresívna rétorika KĽDR

KĽDR v posledných týždňoch stupňovala agresívnu rétoriku. Pchjongjang pohrozil USA, Južnej Kórey a Japonsku jadrovým útokom a špekulovalo sa taktiež o tom, že sa chystá na ďalší jadrový či raketový test.

Severná Kórea srší podobné vyhrážky s istými časovými odstupmi dlhodobo s cieľom zaistiť si ústupky zo strany USA a Južnej Kórey. Washington a Soul tento týždeň prehlásili, že tento cyklus hrozieb musia skončiť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy