Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia na Slovensku nehrozí. Lanovky kontrolujú pravidelne
Zdielať na

Tragédia na Slovensku nehrozí. Lanovky kontrolujú pravidelne

POPRAD / Predpisy treba veľmi striktne dodržiavať, tvrdia, slovenskí lanovkári. O technických revíziách a prísnosti kontrol sme sa rozprávali s jedným z nich.

Predpisy treba dodržiavať

Aj k slovenským lanovkárom sa dostala informácia o nešťastí v Špindlerovom mlyne. Podľa Juraja Chovaňáka, marketingového riaditeľa Tatry Mountain Resorts, je to veľká tragédia, pod ktorú sa ale podpísala nezodpovednosť.

"Predpisy, ktoré sú dané, je nutné veľmi striktne dodržiavať. V tomto prípade boli porušené a stalo sa takéto nešťastie," hovorí. Pripomeňme, že išlo o nákladnú lanovku, ktorá slúžila na prepravu materiálu, a tak na nej osoby nemali čo robiť. No aj naši tatranskí lanovkári si prežili svoje.

Odstavíme aj pol strediska

Normy, týkajúce sa bezpečnosti sú naozaj veľmi prísne. "Sú to najmodernejšie špičkové technológie svetového rázu," My návštevníci sa niekedy zlostíme, že sú lanovky odstavené, no práve vtedy pracovníci úplne všetko dôsledne preverujú. "Niekedy musím odstaviť aj pol strediska kvôli revíziám a kontrolám, aby bolo všetko v poriadku," dodáva Chovaňák. 

Zrútenie lanovky v Špindlerovom mlyne, pri ktorom zahynul jeden muž a zranili sa dve ženy a dve deti, spôsobilo pretrhnutie ťažného kábla. Nákladná lanovka vedúca k chate Bumbálka sa zrútila okolo ôsmej hodiny večer do zalesneného prudkého zrázu. VIAC INFORMÁCIÍ TU.

Téme sa venuje reportérka Zuzana Pojedincová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/Lidové noviny

Súvisiace články

Najčítanejšie správy