Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bezohľadný lyžiar zrazil na svahu chlapca (14) a ušiel
Zdielať na

Bezohľadný lyžiar zrazil na svahu chlapca (14) a ušiel

VARŠAVA / Lyžovanie je nielen veľmi krásny, ale aj nebezpečný šport. Napríklad v takej tme je len ťažko niečo vidieť. A práve na to takmer doplatil životom žiak základnej školy, ktorého na svahu v noci doslova zostrelil iný lyžiar.

Chlapca previezli do nemocnice

Nehoda na svahu sa takmer stála 14-ročného chlapca život. Počas jazdy dolu kopcom doňho totiž narazil iný lyžiar. "Zranenému však táto osoby prvú pomoc neposkytla," povedal hovorca polície v Zakopanom Roman Wieczorek.

Chlapca okamžite previezli do nemocnice v Zakopanom. Ukázalo sa, že mal zlomené obe nohy, aj ruku. Jeho stav je nateraz stabilizovaný.

Aj keď je lyžovačka pri umelom osvetlení veľmi krásna, môže byť aj nebezpečná – záchranári sa totiž niektoré večery vôbec nezastavia. "Denne riešime približne 90 až 100 takýchto prípadov nehôd na lyžiach. Horská služba a sanitky nám ich vozia aj vo večerných hodinách," potvrdil lekár Szymon Banak. 

Buďte na svahoch opatrní

Mnohí turisti totiž svahy podceňujú. A to nielen v noci. Ak sa teda predsa len rozhodnete zažiť tatranskú nočnú romantiku, určite by ste si so sebou mali zobrať aj helmu – tá v niektorých prípadoch totiž môže zachrániť aj život.

"Každý lyžiar do 14 rokov musí mať na našom svahu prilbu, rovnako sa snažíme dohovárať aj dospelým, aby bez nej nejazdili," vraví majiteľ vleku Milan Modla.

Dôležité je aj vybrať si dobrý svah. Nie všetky sú totiž na nočné lyžovanie pripravené podľa noriem, na niektorých dokonca chýbajú aj záchranári. "Svah musí byť osvetlený a v prípade nehody tam musí byť záchranár, ktorý sa bezprostredne po tom stará o zraneného," dodal majiteľ vleku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy