Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zdravotné poisťovne zdaňujú preplatky živnostníkov, tí sú nešťastní
Zdielať na

Zdravotné poisťovne zdaňujú preplatky živnostníkov, tí sú nešťastní

BRATISLAVA / Zdravotné poisťovne v týchto dňoch posielajú poistencom výsledky ich ročného zúčtovania zdravotného poistenia. Ak máte nedoplatok, musíte ho zaplatiť. Stanislav z Bratislavy mal preplatok viac ako 300 eur, no poisťovňa mu ho nevráti celý.

Stanislava v prvom momente potešilo, že nemusí zdravotnej poisťovni nič doplácať. Naopak peniaze od Všeobecnej zdravotnej poisťovne dostane späť v podobe preplatku. No nie celý.

"Dozvedel som sa, že z toho zvyšku čo mi majú vrátiť, si ukrojili daň. Na Slovensku je pre našich zákonodarcov živnostník dojná krava," tvrdí Stanislav.

Zdanený preplatok

Preplatok bol 301 eur a ten mu poisťovňa zdanila 19-percentnou daňou. "Keď mám preplatok napríklad na plyne alebo bytovom družstve tak mi ho vrátia. Prečo by mi poisťovňa mala zdaniť niečo, čo mi má vrátiť?" pýta sa rozhorčený živnostník.

Robiť to musia všetky zdravotné poisťovne. "Ak je výsledkom vykonaného ročného zúčtovania preplatok, v súlade s vyhláškou ministerstva zdravotníctva, sa tento preplatok zníži o daň z príjmov," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Daňový základ

A to z jednoduchého dôvodu. O sumu uhradeného zdravotného poistenia si všetci živnostníci znižujú svoj daňový základ. Z neho si potom vypočítajú výšku dane. Práve preto poisťovňa peniaze dodatočne zdaní.

"Ak by tieto prostriedky neboli zdanené, išlo by o peniaze, ktoré by nepodliehali žiadnej dani," tvrdí hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Zamestnancovi zdaní zamestnávateľ

Ak sa preplatok z ročného zúčtovania vracia zamestnancovi v trvalom pracovnom pomere prostredníctvom jeho zamestnávateľa je to inak. "Zdanenie tohto preplatku nezabezpečuje zdravotná poisťovňa, ale zamestnávateľ," dodáva hovorkyňa poisťovne.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy