Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dobrá správa pre živnostníkov. Odvody si už nebudú musieť počítať sami
Zdielať na

Dobrá správa pre živnostníkov. Odvody si už nebudú musieť počítať sami

BRATISLAVA / Živnostníci si môžu vydýchnuť. Výšku odvodov do sociálnej poisťovne si už nemusia počítať sami. To koľko majú platiť, sa po novom dozvedia listom, ktorí im sociálna poisťovna zašle v priebehu mesiaca.

Ak ste si v roku 2014 otvorili živnosť, od 1. júla 2015 by ste mali zrejme začať platiť odvody do sociálnej poisťovne. Postarom by ste predtým museli ísť na najbližšiu pobočku a vznik povinného poistenia nahlásiť. Po novom už nikam chodiť nemusia.

"Ešte minulý rok mal živnostník povinnosť sa na toto poistenie prihlásiť. Tento rok už túto povinnosť nemá, vznik jej povinného poistenia jej oznámi sociálna poisťovňa," uviedla riaditeľka odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne Andrea Zahoranová.

Už čoskoro

A to listom, v ktorom sa  sa živnostník dozvie výšku vymeriavacieho základu, sumu poistného a jej splatnosť ako aj údaje k platbe. "Tieto informácie dostanú zárobkovo činné osoby približne 20. júla 2015," upresnila Andrea Zahoranová.

Tieto informácie však písomne nedostanú len noví živnostníci ale aj tí, ktorí by mali sociálnej poisťovni platiť viac alebo menej. Jednoducho vtedy, keď u nich dôjde k akejkoľvek zmene.

"Živnostníci budú mať uľahčení život, tým že nebudú musieť sledovať to, či nemajú nejaký nedoplatok," myslí si prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.

Minimálne poistné

Nedoplatky v sociálnej poisťovni vraj u živnostníkov často vznikajú z nevedomosti alebo nechtiac. List koncom júla však predsa len nedostanú všetci. V schránke si nič nenájdu živnostníci, ktorí platia minimálne odvody a platiť ich podľa daňového priznania budú aj naďalej.

List v schránke si nenájde takmer 80 percent živnostníkov. Presne toľko z nich totiž platí len minimálne odvody. A rokmi sa toto číslo akosi nemení. To čo sa však každoročne mení je výška minimálneho poistného - 136,57 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy